Читај ми!

Одаловић: У региону 10.837 несталих

Динамика решавања судбине несталих у региону је незадовољавајућа, будући да се 10.837 људи и даље води као нестало, изјавио је председник владине Комисије за нестала лица Вељко Одаловић, који је истакао да посебно забрињава податак да и даље 5.000 неидентификованих тела стоји у мртвачницама широм региона.

Поводом 30. августа - Међународног дана несталих, Одаловић је на конференцији за новинаре рекао да нема помака у статусу тела која стоје у мртвачницама у Зеници, Сарајеву, Бањалуци, Загребу и Приштини, а за која се не може прецизно утврдити идентитет, преноси Танјуг.

"Немогуће је да се они оволико дуго налазе у мртвачницама и да нема решења", рекао је Одаловић, наводећи да је очигледно да су многи у региону заокупљени другим стварима - једни верификацијом своје "квазидржаве", други славе одређене датуме...

Одаловић је додао да по том питању Мостарска декларација, коју су прошлог лета потписали лидери Србије, Хрватске, Црне Горе и Босне и Херцеговине у циљу решавања проблема несталих особа, не даје резултате.

Одаловић је рекао да сви од Србије траже одређене одговоре, а када ми нешто затражимо од њих добијамо бесмислене одговоре, те позвао све у региону да следе пример Србије, која одговара свим својим обавезама.

Одаловић је напоменуо да на територији Србије нема локације, нити једног места које није проверено, да се према свакој информацији односи озбиљно, што, како поручује, показује један одговоран однос према питању несталих.

У том смислу су, како је додао, недавно проверене локације код Новог Пазара, на захтев Приштине.

Одаловић очекује да на јесен буде претражена локација у Горњем Селишту у Хрватској, а када је сарадња са КиМ у питању навео је да ту постоји застој, будући да заједничка радна група не функционише због одређених њихових проблема.

Одаловић је навео да одлука о оснивању суда за ратне злочине ОВК улива наду да ће злочини бити санкционисани и да ће се доћи до нових података о жртвама, као и да подизање оптужнице против Насера Орића представља добру вест, јер постоје многи сведоци зверстава који су почињени и ко је за њих одговоран.

Директор Информационо документационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је да је, према најновијим подацима те организације, на српској страни на територији Хрватске и Републике Српске Крајине било 7.210 погинулих и несталих, међу њима 6.165 мушкараца и 1.645 жена.

Штрбац је додао да је међу њима било 60 одсто војника, 37 одсто цивила и три одсто полицајаца.

Када су у питању нестали, Штрбац је навео да их је 1.874, од којих 510 жена и 1.364 мушкараца.

Председник Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих са простора бивше Југославије Драган Пјевач рекао је да на Међународни дан несталих та организација изражава саосећање са продицама жртава и нашег, али и свих осталих народа.

Рекао је да та удружења подржавају све обавезе Србије у процесу ексхумације и идентификације жртава, јер је то једини начин да траже правду за себе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи