Читај ми!

Инциденти у Ђаковици, пробијен кордон полиције

Група незадовољних Албанаца пробила полицијски кордон у Ђаковици, бацајући петарде и гађајући полицију црвеном фарбом. Јаке полицијске снаге осигуравале су расељене Србе који су дошли у Ђаковицу да обележе славу.

Поводом посете расељених Срба из Ђаковице, који су у православној цркви обележили славу Успења Пресвете Богородице, протестовала је група незадовољних Албанаца.

Окупљени су на кратко пробили полицијски кордон, уз детонације петади, гађајући полицију црвеном фарбом, јавља дописник РТС-а.

Полиција је употребила сузавац и спречила их да се приближе расељенима када су аутобусима излазили из црквеног дворишта.

Полиција је ухапсила једну особу. Окупљени су узвикивали "Србија не може да прође", истичући транспарент "Нема помирења без правде".

Након краћег времена окупљени Албанци су се разишли. Расељени из Ђаковице су безбедно, уз јаку полицијску пратњу, напустили тај град и упутили се према Високим Дечанима.

Пре данашње посете расељенима из Ђаковице је је у неколико наврата било забрањивано да посете градску цркву.

Почетком године, за Божић, расељени из Ђаковице су дошли у град, али су због протеста Албанаца и напада каменицама на аутобус, одустали од посете цркви.

Градоначелница Ђаковице Мимоза Кусари Љиља изјавила је РТС-у да су предузете све мере да данашња посета расељених протекне мирно.

"Треба да се поштује воља људи, треба да се поштује вера наравно и треба да се поштује и сво оно што смо ми пролазили пре 16 година, само мирним путем и дијалогом можемо да решимо ствари", сматра Мимоза Кусари Љиља.

Уз велико полицијско обезбеђење расељени Срби из Ђаковице стигли су јутрос у тај град, на прославу црквене славе Успења Пресвете Богородице.

Расељени којима је у неколико наврата било забрањивано да посете цркву у Ђаковици, стигли су у три аутобуса из више места на Косову и централне Србије.

Председник Удружења расељених Ђаковичана Ђокица Станојевић каже
да Ђаковичани немају никакво политичко оптерећење.

"Ми смо једноставно удружење Ђаковичана који воле своју цркву, свој град и своју улицу", каже Станојевић.

Слађана Кузмановић која је расељена из Ђаковице истиче је некада било слободније да се дође.

"Прошле године рецимо није. Гађали су нас и нису нам дозвољавали да дођемо тамо где смо крштени", напомиње Кузмановићева.

Литургији је присуствовао косовски министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић који је нагласио да са овог места желе да пошаљу поруку мира и помирења.

Представници расељених Ђаковчана су се захвалили министру Јевтићу и свима онима који су омогућили да буду данас у цркви, нагласивши да је данашњи празник, празник помирења, празник опроштаја и новог почетка.

"Нико никоме и никада више не треба да буде сметња, зајаднички живот је могућ и у склопу тога је потребно мало толеранције и разумевања како би Ђаковичани и сви други расељени, били у могућности да се у што скорије време врате својим кућама", истиче Јевтић.  

Потпредседник косовске владе Бранимир Стојановић поручује да људи желе да се врате.

"А ми желимо да им помогнемо. Питање је да ли на локалу постоји добре воље", каже Стојановић.

Председник Српске листе Александар Јаблановић позвао је градоначелницу Ђаковице да оштро осуди данашњи напад Албанаца на Србе. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи