Читај ми!

Ђуровић: Потребни нови центри за прихват миграната

Србија и Македонија затражиле су од Европске уније већу финансијску подршку јер милион евра, колико је издвојено за помоћ тим земљама, није довољно. Неопходно отворити нове прихватне центре за мигранте и повећати капацитете, истиче за РТС директор Центра за помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић поручио је Унији, која тражи од Србије да направи план о мигрантима, да најпре сама треба да усагласи свој план.

Mихаљ Бимбо, председник општине Кањижа, јуче је на конференцији за новинаре изјавио да је купљено пет аутобуса који ће превозити школску децу, нагласивши "да деца неће делити седиште са мигрантима".

Центар за помоћ тражиоцима азила поднео је кривичну пријаву Вишем јавном тужилатву у Суботици, а директор Центра Радош Ђуровић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је тако нешто неприхватљиво за Србију и да тај акт садржи и елементе верске, националне и расне мржње.

"Подсетићу да је председник општине Кањижа имао и раније такве потезе, називао је избеглице мање интелигентним. Потребно је скренути пажњу да је подстицање заблуда о мигрантима неприхватљиво", истиче Ђуровић.

Коментаришући извештај Си-Ен-Ена у ком се наводи да Србија једина са мигрантима поступа хумано, Ђуровић је истакао да му је драго што је право лице Србије изашло у јавност.

Како каже, зид који Мађарска диже биће завршен 31. августа, а то је највећи проблем јер ће мигрантима бити отежано кретање.

"Вероватно ће дуже бити код нас. Биће велики проблем јер морамо да смештамо људе на дуже време. Потребно што пре отворити нове центре", указује Ђуровић.

Према његовим речима, може се очекивати да ће један број миграната у том случају кренути ка Хрватској.

"И даље ће значајан број њих покушати да пређе мађарску границу. Они су решили да наставе даље. Очекујем више притисака на мађарској граници и надам се да се неће поновити слика из Македоније. Ако се деси, онда ће бити проблема", наводи Ђуровић.

Директор Центра за помоћ тражиоцима азила наводи да Србија не може да чека, мора брже да делује јер много времена треба да се дође до консензуса у Европској унији о мигрантској кризи.

"Тркамо се са временом за немиле догађаје ако дође до њих. Тешко је постићи консензус о овом питању. Србија се налази између две ватре - Мађарске и Грчке, које обе желе да се ослбоде овог терета", каже Ђуровић.

Према његовим речима, Србија мора да повећа капацитете - људске и техничке. "Милион евра није довољно. Очекујемо конкретније кораке да би се управљало миграцијом", закључује Ђуровић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи