Читај ми!

Си-Ен-Ен са избеглицама у Београду

Америчка медијска кућа Си-Ен-Ен оценила је у прилогу о избегличкој кризи да је, од свих земаља које су прошли мигранти, Србија једина чије се становништво сећа рата и које сувише добро зна да човек у само једном тренутку може да изгуби све.

У изјави за Си-Ен-Ен, министар за запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је рекао да се Србија добро сналази са великим приливом миграната, али да је хитно потребна помоћ Европске уније да помогнемо тим људима ии заштитимо их.

"Мислим да се добро сналазимо са великим приливом избеглица. Показали смо да смо саосећајни, да смо добри људи, да разумемо патње других људи и, пре свега, показали смо да смо организована држава. Ми смо најорганизованија држава на путу тих миграната", истакао је Вулин, преноси Танјуг.

Навео је да је Србији хитно потребна помоћ од Европске уније за збрињавање избеглица и додао: "Потребна нам је помоћ у храни, води, залихама, лековима, потребно нам је доста новца, јер нам треба радна снага, људи који ће делити храну и који ће штитити избеглице."

Мигранти које је у Београду интервјуисала новинарка Си-Ен-Ена су рекли да су у Србији, чије становништво памти како је то преживети рат, наишли на досад најтоплију добродошлицу.

Грађани Србије такође истичу да је за њих природно да помажу. "Жао нам их је. Ми се сећамо кад смо били у сличним проблемима", каже радница једног београдског хотела и додаје: "Ми знамо да они нису лоши људи, они само беже од лоше ситуације."

Многе избеглице долазе из ратом захваћених земаља, углавном из Сирије и Ирака, а парк у центру Београда, где се сада налазе, добро им је дошао као место где могу да се одморе, да једу, окупају се и нађу смештај.

На питање новинарке Си-Ен-Ена Беки Андерсон колико је миграната досад регистровано у Србији и колико их се још може очекивати, министар Вулин је рекао да је од 1. јануара до данас регистровано више од 100.000 миграната, а нико не зна колико још људи може да се очекује.

Одговарајући на питање да ли су српске власти забринуте да би на северу земље могло да се створи "уско грло" приликом покушаја избеглица да пређу границу са Мађарском, Вулин је истакао: "Србија никад неће бити концентрациони камп за ове људе. Ови људи имају своја права и једно од тих права је да путују слободно."

"Ми имамо проблема са мађарском оградом зато што наши северни суседи сматрају то начином да се заштите од миграната. Ми, међутим, мигранте не сматрамо претњом или неким против кога треба да се боримо или бранимо", рекао је српски министар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи