Читај ми!

Koсово, више од хиљаду жртава породичног насиља

Током 2014. године забележено је 1.178 случајева породичног насиља, од чега је 46 регистровано на северу Косова и Метохије.

Директор одељења за сузбијање породичног насиља у Косовској полицији Тахире Хађоли рекла је Танјугу да је на Косову током прошле године регистровано 1.178 случајева породичног насиља.

Како је навела, неки од разлога за ову врсту насиља јесу лоша економска ситуација, алкохолизам, наркоманија и да је у односу на претходну годину забележен пораст насиља у породици за око 100 случајева.

Хађоли је указала да су особе које су у лошем економском положају, махом жене, најчешће жртве породичног насиља.

На панел дискусији коју је у Косовској Митровици организовала НВО "Актив" речено је да је на северу Косова током прошле године у општинама Звечан, Северна Митровица, Лепосавић и Зубин Поток регистровано 46 случајева породичног насиља.

Током дискусије, која је била део пројекта "Трансформација конфликта" подржаном од стране УСАИД-а и НДИ, као велики проблем указано је непостојање сигурне женске куће на северу Косова.

Широм Косова током прошле године уточиште у сигурним женским кућама затражило је око 400 жртава породичног насиља.

Полицијска службеница Весна Кривокапић, из полицијске станице у Косовској Митровици, нагласила је да жене жртве породичног насиља треба слободно да се обрате полицији која на сваки начин покушава да им помогне.

Кривокапићева је додала да ће пријава полицији од стране жртава породичног насиља остати анонимна и да се труде да поступак против насилника спроведу у што краћем року.

Преставник НВО "Актив" Аца Митић истакао је да локални Одбор за јавну безбедност, који је у процесу формирања, представља велики потенцијал за један град да дође до прављења система ефективнијег пријављивања породичног насиља.

Митић је навео да ће северна Косовска Митровица имати три одбора за јавну безбедност у Бошњачкој махали, Брђанима и Микронасељу који ће чинити неформална група грађана.

Након формирања ових одбора, према Митићевој оцени, полиција ће моћа ефикасније да идентифукје где је проблем, како би направила систем који ће допринети целокупном систему решавања проблема породичног насиља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи