Читај ми!

Прети ли колапс продаји половних аутомобила?

Влада Србије је припремила уредбу по којој ће од Нове године бити могуће увести нове аутомобиле само ако испуњавају стандард "евро 6", односно "евро 4" за половне аутомобиле. Те мере би се спроводиле од септембра, али уз прелазни период од неколико месеци за увоз нових возила.

Стручњаци подсећају да се о заоштравању стандарда за увоз половних возила дуго расправља јер су сви свесни да би то поскупело набавку половних аутомобила у Србији у просеку за 500 до 600 евра.

Увођењем новог стандарда за увоз поскупела би набавка у иностранству, што би у потпуности зауставило већ постојећу слабу продају.

"Не знам шта ћемо сада тиме постићи када купца немамо. На губитку ће бити и држава јер су таксе исте, а ако купаца нема, нема ни таксе", истиче продавац Радован Радовић из Омољице.

Рачуница каже да ако се примени нова уредба од јесени би било немогуће да се у Србију увезу возила старија од 10 година.

Наиме, "евро 4" стандард је у земљама Европске уније на снагу ступио 2005, али је постао обавезујући тек од 1. јануара 2006. године. На плацевима је скоро 30.000 непродатих возила, а купци кажу да су неквалитетна и да њима тргују накупци.

Купују се углавном аутомобили са ценом до 2.000 евра. Купце нико не пита за аутомобиле, сви долазе овде да убију време, јер, како кажу, ауто им треба, али се нема пара.

У Влади размишљају и да коначно исправе неправду по којој се регистрација возила плаћа према запремини а не према снази мотора, јер све више произвођача аутомобила развија моторе мале кубикаже и велике снаге.

Дешава се да онај ко вози нов аутомобил регистрацију плаћа мање од власника аутомобила старог 10 година. Некада аутомобили велике кубикаже, стари до 10 година, вреде мање од њихове регистрације, а то је парадокс који их води директно на ауто-опад.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи