Читај ми!

Избегличке муке мајки са децом

Једна од станица на путу ка сигурнијем животу избеглица са Блиског истока је и Београд. Најчешће време проводе у парковима, а међу њима је све више породица с децом, бебама и трудницама. Многе организације покушавају да помогну, грађани се радо одазивају на сваки апел, али то опет није довољно помоћи за све. Најпотребнији су пелене за све узрасте, гардероба и одећа.

Данима путују са децом на леђима или у наручју, а у Београду се задржавају кратко, од неколико сати до неколико дана – довољно да затраже бар основну помоћ.

"Веома је тешко, уморни смо, гладни, спавамо са децом у парку, већ 20 дана спавамо на отвореном", каже једна мигранткиња.

Хиба је из Дамаска до Београда путовала 20 дана и то са четворо деце, од којих најмлађе има осам месеци, а најстарије 10 година. Планира да настави пут, али им треба нова обућа за децу.

"Веома је тешко, уморни смо, гладни, спавамо са децом у парку, већ 20 дана смо без крова над главом", каже Хиба.

Иако путују с децом, на леђима или у наручју, не жале се на умор. Траже само најосновније - попут млека за децу. 

Попут ње је бар још десетак мајки у сличној ситуацији од јутрос чекало да се отворе врата Миксалишта. Акција "Сачувајмо бебе" почела је пре две недеље и грађани су тада много помагали. Међутим, подршке је све мање.

"Сада немамо више ничега, ево јуче смо поделили последње залихе, пелене, влажне марамице. Верујте, тим људима треба буквално све", каже Маша Мишић, један од организатора акције "Сачувајмо бебе". 

Најпотребније су пелене за све узрасте, гардероба и обућа.

"Када говоримо о деци, њима су играчке и слаткиши велика радост, верујте ми као да су добили велики поклон за рођендан. Ти изрази захвалности у дечјим очима су непроцењиви", истиче Срба Јовановић, један од организатора акције. 

Пут је исцрпљујућ и за одрасле, али малишани успевају да их испрате. Мајке ипак једва дочекају да децу доведу на лекарски преглед у импровизовану амбуланту недалеко од аутобуске станице где их приватни лекари бесплатно прегледају два пута недељно.

Честе су стомачне тегобе, температура, прехладе, а опасно је то што деца губе и по три до четири килограма на путу.

"Било би добро правити им пакете хране, пакете основних медикамената које могу сами да користе, да им се направи на арапском, на фарсију, упутство за сваки лек", каже Милош Бабић из "Пед медика".

Ипак, многе породице не траже помоћ. Плаше се полиције, депортовања. Бирају да само сачекају следећи аутобус или воз. Зато волонтери апелују на све који могу, да им помогну. Најчешће их можете наћи у парковима.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи