Читај ми!

Наука без граница

Већ дуже од четири деценије Друштво математичара Србије организује летњи камп за талентоване “кликераше”. У специјалној болници Анемија у Ивањици осамдесетак младих математичара из Србије, увежбава ум кроз бројке, али и физичку способност у спортским дисциплинама.

Да би сложио Рубикову коцку једанаестогодишњем Рељи Миловићу потребно је само 27 секунди. Поред сталне вежбе, неопходно је и познавање математике.

"Вежбао сам посебне алгоритме неких пет, шест месеци, а пре тога сам исто толико месеци вежбао друге алгоритме, тако да сам увежбао добро ове алгоритме", обајшњава полазник летњег кампа ДМС Реља Миловић.

То му је донело златну медаљу на кампу талентованих математичара, који се бројкама баве на радионицама, док се у слободно време надмећу у спортским дисциплинама.

"Надмећу се на шаховском турниру, турниру у решавању логичких загонетки и судокуа, турниру у склапању Рубикове коцке, турниру у риверсу или отелу и стоном тенису", каже координатор кампа ДМС Вељко Ћировић.

Медаље и резултати такмичења ипак су у другом плану.

"Овде упознајемо нове пријатеље и можемо да се дружимо, а занимљивије је него школа", истиче полазница летњег кампа ДМС Анђела Ранковић.

Иако је имала успеха на Балканијадама, Марина Васиљевић летњи камп и резултате на такмичењима из математике види као визу за факултет.

"Волела бих да студирам негде другде. Наравно, сматрам да су Кембриџ и Оксфорд доста јачи од неких наших факултета", каже полазница кампа математичара Марина Васиљевић.

Одливом мозгова почели су да се баве Српска академија наука и Друштво математичара Србије и разматра се пројекат, који треба да прерасте у државну стратегију.

"Да обезбедимо да они оду у иностранство на школовање, а да своју креативност и све стваралачке способности реализују у Србији", каже члан УО Друштва математичара Србије Војислав Андрић.

Зато се летњи камп математичара сваке године организује у другом месту, како би млади још боље упознали и заволели своју земљу. А захваљујући интернету наука данас не познаје границе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи