Читај ми!

Рад на отвореном и кад се топи асфалт

Због високих дневних температура и изнад 35 степени, у августу је повећан број повреда на градилиштима. Живот су изгубила два радника, петоро је теже, а једанаесторо лакше повређено.

Осим грађевинара, угрожени су и радници поред великих извора топлоте: у железарама, ливницама, на постављању асфалта и крај отворених пећи. Министарство рада позива послодавце да радницима који раде на отвореном обезбеде чешће паузе, безалкохолне напитке, прерасподелу радног времена и заклон од сунца.

Раднике предузећа "Ратко Митровић" екипа РТС-а затекла је на уређењу стајалишта трамваја на Бањици. Иако плате касне три месеца, раде десет сати дневно на сунцу, а за освежење користе цистерне са водом.

"Немогуће је вруће. Колико пута овде ме глава боли, све ме боли, пуца ми чело. Не пита те нико ништа. Ја морам да радим. Ове шахте смо чистили по овој врућини, исто канализацију, сад све мораш" прича радник Бранислав Бошковић.

Зидар Новица Ђикић каже да радницима нико није рекао да да имају паузу и да могу да се склоне са сунца, па да тако паузу праве на своју руку.

Руковалац грађевинских машина Драган Игњатовић у кабини грађевинске машине проведе цео радни дан.

На питање колика је температура у кабини Драган каже да је сигурно преко 40 степени, а да се освежава водом колико је то могуће.

Врелина погађа и раднике крај роштиља, где температура буде и преко 40 степени. Међу најтежим пословима је и постављање асфалта из кога избија врелина од око 160 степени.

На високим температурама пада концентрација, што је најчешћи узрок повреда на раду. Често због врућине радници скидају заштитну опрему и тако дође до повреде.

"Уколико процес рада то дозвољава могуће је у складу са организацијом рада и другим мерама у складу са безбедности и здрављем на раду да се прекине процес рада између 11 и 16 часова пошто то највише утиче на запослене ако су изложени високим спољним температурама", напомиње директорка Управе за безбедност и здравље на раду Вера Божић Трефалт.

Надлежни кажу да се послодавци углавном придржавају препорука о безбедности на раду на високим температурама, а радници најчешће раде у групама које се смењују.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи