Читај ми!

Шанса да се српски пејзаж нађе у страним филмовима

Саветник у Министарству привреде Душан Коруноски каже за РТС да ће захваљујући уредби која предвиђа подстицаје за филмаџије почети више да се снимају страни филмови у Србији, од чега ће корист имати и мала и средња предузећа.

Домаћи и страни продуценти који одлуче да сниме филмове у Србији добиће подстицаје из буџета. Влада је усвојила Уредбу којом се подстиче филмска индустрија. Србија је за пет одина зарадила 50 милиона евра у филмској индсутрији, а толико би, према проценама, могла минимум годишње да зарађује, односно и до 100 милиона евра.

Саветник у Министарству привреде Душан Коруноски објашњава да се за подстицаје квалификује филм, ако је потрошено више од 300.000 евра на његово снимање у Србији.

Та граница је спуштена како би и домаће филмаџије имале шансу за постицаје, али тек по извршеном послу и ревизији – да ли су сви трошкови и плаћени, рекао је Коруноски гостујући у Дневнику РТС-а.

На такав корак одлучило се 30 земаља у свету, а суседна Мађарска даје подстицаје у износу од 30 одсто.

"Ми знамо да ће се неке филмаџије преселити код нас, да смо је донели раније можда не би наредна сезона 'Игре престола' била снимана у Македонији, већ у Србији. Имамо добре пејзаже који су на малој територији, лако су доступни, па су и трошкови снимања мањи", рекао је Коруноски.

Истиче да уредба представља консензус свих заинтересованих и да нема ниједног дискриминационог фактора.

Корист од уредбе и доласка страних филмаџија имају и мала и средња предуезаћа – угоститељи, хотелијери, филмски радници, грађевинци који морају да поставе сет, кројачи, објашњава Коруноски додајући да ће јер е гађају страни продуценти.

Уредба ступа на снагу објављивањем у Службеном гласнику почетком следеће недеље, а односи се на буџет за 2016. годину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи