Читај ми!

Нове иницијативе за повећање наталитета

Србија је по стопи наталитета последња земља на Балкану, и већ годинама се суочава са негативним природним прираштајем. Нестабилна економска ситуација највећа је препрека за проширење породице, кажу, родитељи. Јасна политика за подстицање наталитета код нас не постоји. Ипак, постоје иницијативе и то из привреде да се лоша статистика промени.

За касно формирање брачне заједнице и дуго чекање на слетање рода држави рачун испоставља бела куга. А, зашто је све више парова са све мање деце?

Грађани кажу како је потребно доста храбрости за друго дете и додају да се за друго дете често тешко одлуче знајући шта их чека.

Од деведесетих година, број породица са децом се смањио за 16 одсто. Свака друга породица у Србији има само једно дете. Тек 40 одсто њих се одлучи на двоје, а свега седам одсто на троје деце.

Ови подаци, били су довољан разлог за предузетника Зорана Илића, да се укључи у борбу против беле куге. Покренуће Фонд за подстицај наталитета у који би се сливао новац за породице које имају више од троје деце. За почетак, од пет производа његове фирме.

"Пошто ми покривамо цело тржиште Републике Србије да практично у сваком граду позовемо продајне ланце произвођаче друге фирме које имају слично размишљање као и ми и да заједнички што више средстава прикупимо. На тај начин да што више помогнемо породицама које имају више деце. У том смислу то треба да буде национална акција", наводи власник команије "Биомелем" Зоран Илић.

Финансијска средства јесу значајна, али нису једини фактор за подстицај наталитета.

"Оно што видимо у пракси то је отпуштање трудница, незапошљавање жена, запошљавање по врло неповољним условима. Жене се не враћају често на посао, а има жена које после породиљског морају да дају отказ јер су враћене на нижу позицију", наводи Драгана Соћанин из удружења родитеља "Родитељ".

Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије напомиње да је неопходно да се друштвена свест гради кроз истицање позитивних примера али исто тако истицање оних негативних примера који би наилазили на осуду, па и на одређени ниво санкција.

Осим од послодаваца, родитељима би значила и помоћ локалних самоуправа које, кажу у удружењу "Родитељ", не помажу довољно.

"Новац може да се утроши на тај начин да се да директно породици али може да се утроши управо на успостављање одређених услуга у заједници које ће те породице да користе да ли је то дневни боравак бебе, сервис или сервис за прање веша за породице које имају више деце", напомиње Драгана Соћанин.

У многим земљама пракса је да се подстиче рађање. Шведска је смањила порез паровима који имају мали размак између рађања деце, а у Русији се, на пример, издваја око 10.000 евра за друго, треће и свако следеће дете.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи