Читај ми!

Кањижа, отворено прихватилиште за мигранте

У Кањижи је отворено ново привремено прихватилиште за мигранте. Више од 400 миграната који су боравили у парку у центру тог места, пресељено је у ново одмориште, тренутног капацитета 500 људи. За неколико дана, уз помоћ Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице у Србији, биће оспособљено за прихват око хиљаду миграната.

Неуобичајена слика кањишког центра, парк празан и очишћен. Општина Кањижа је мигрантима обезбедила ново привремено боравиште на простору вашаришта ван центра града.

"Овде ће добити много боље услове него у нашем центру. Имају вај-фај, имају шаторе, здравствену заштиту, Црвени крст је стално ту, имају могућност и за куповину хране, аутобуси долазе ту, имају такси, преводиоце и комплетну опрему око себе", каже Роберт Лацко, председник Скупштине града Кањижа.

Задовољни су и грађани.

"Лепше је сада, свакако, а видећемо како ће бити даље. Они никога нису дирали, али су остављали смеће. То што нису у центру је добро, јер, бићу искрен, ремети наш мир", каже један грађанин.

Број миграната у Кањижи се не смањује. У Општини кажу да свакодневно стижу аутобусима из Прешева, Београда и Суботице, а да за бригу о избеглицама нису надлежни.

"Све што је урађено до сада, у вези са одржавањем реда и чистоће, урадили смо из сопствених средстава на штету нашег буџета. Морам да нагласим да локална самоуправа за решавање овог проблема нема овлашћења, финансијских средстава, радне снаге, нити је предвидела у буџету ова средства", каже Михаљ Бимбо, председник Општине Кањижа. 

У кањишкој локалној самоуправи кажу да више сами не могу да се носе са проблемима које изазивају мигранти. Због тога траже хитну помоћ надлежних покрајинских и републичких органа. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи