Читај ми!

Краљ Алек­сан­дар пла­тио скулптуру "Мај­кa Хр­ва­та"

Београдска "Политика" објавила је документа која показују да је краљ Александар исплатио хонорар Ивану Мештровићу за скулптуру "Мајкa Хрвата".

У Архиву Југославије у фасцикли 152 чувају се рачуни који потврђују да је Иван Мештровић добио хонорар за израду скулптуре која се налази у комплексу Белог двора.

Краљ Александар Први Карађорђевић платио је скулптуру "Мајка Хрвата", познату и под именом "Повијест Хрватске" Ивана Мештровића, која се налази испред Белог двора.

Архив Југославије јуче је послао Политици скенирани рачун да су краљеве обавезе према аутору Ивану Мештровићу намирене.

Уз одобрење Миладина Милошевића, директора Архива Југославије, јуче су из Архива послали решење Двора Њ. к. в, датирано 9. маја 1934, у ком пише:

"Решење да се из благајне Његовог Величанства Краља исплати г. Ивану Мештровићу, академском скулптору, 200.000 динара на име хонорара за кип ‘Повијест Хрватске̕  и 55.145 динара на име трошкова за превоз и израду кипа ‘Повијест Хрватске‘."

Политика је из Архива добила и рачун Народне банке Краљевине Југославије из 12. маја 1934. године.

"Данас сте нам положили за исплату по телеграмском наређењу господину Ивану Мештровићу преко наше филијале у Загребу 255,145 динара, плус провизија 153 динара, и телефонски трошкови 25 динара. Укупно 255,323 динара", пише у том документу.

Загребачки Глобус пренео је раније најаву градоначелнице Книна Јосипе Римац да ће први потез градске управе, након обележавања годишњице војно-полицијске акције "Олуја", бити да званични Загреб од Србије затражи враћање скулптуре "Повијест Хрвата" Ивана Мештровића.

То је у хрватским медијима отворило питање да ли је то уметничко дело плаћено аутору.

Реч је о скулптури са ликом Мештровићеве мајке Марте, која се однедавно налази и на биометријским путним исправама Хрватске.

Скулптура димензија 179 x 146 x 96 центиметара настала је 1933, а налази се у оквиру комплекса Краљевског двора на Дедињу.

Кустос Двора Јана Вујновић изјавила је за Глобус да је скулптура плаћена великом свотом новца и да о томе постоји документација, односно рачуни који се чувају у Архиву Југославије.

Хрватски недељник је, међутим, закључио да прича о овој скулптури "није једноставна" јер су, наводно, сачувана два Мештровићева писма Миховилу Абрамићу, тадашњем директору Археолошког музеја у Сплиту, из 1953. године, у којем му "сугерише да се заузме да скулптура из Београда буде пренесена у Сплит".

Глобус је из тога извео закључак  да скулпутра није плаћена, а Андро Крстуловић Опара, вишегодишњи директор Музеја Ивана Мештровића, сада саветник председнице Хрватске, такође је био уверен да краљ Александар скулптуру није платио.

Какaв ће став Загреба по том питању бити после објављивања домумената у Политици остаје да се види.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи