Читај ми!

Завод: Измењене спорне тврдње у уџбенику историје

Уџбеник историје за шести разред, за који је патријарх Иринеј изјавио да садржи наводе које су "срамота за српски народ", измењен је и у књижарама се налази издање из 2015. у којем нема спорних тврдњи, речено је "Танјугу" у Заводу за унапређивање образовања и васпитања.

Како је дописом објаснио директор тог завода Зоран Аврамовић, неке од примедаба изнетих у писму, које је патријарх 18. марта 2014. упутио тадашњем министру просвете Томиславу Јовановићу, јесу оправдане, али ти недостаци нису таквог карактера да би се предложило да се уџбеник повуче из употребе.

"Потребно је, међутим, обавезати издавача и аутора да се у новом издању овог уџбеника, који поседује многе квалитете, преформулишу називи 'Македонски Словени' (стр. 47 и 53) и 'Македонска држава' (стр. 48) и релативизује тврдња о Албанцима као староседеоцима Балканског полуострва (стр. 42)", наводи се у допису.

Према Аврамовићевим речима, Центар за развој програма и уџбеника Завода образовао је радну групу састављену од компетентних историчара, стручњака за историју средњег века, која је размотрила примедбе патријарха и закључила да поједине нису без основа, али да има и таквих које једноставно не стоје.

Наиме, историчари су оценили да је оправдана примедба о употреби назива "Македонски Словени", и "Македонска држава", док је делимично оправдана примедба о пореклу Албанаца, које аутор убраја у староседеоце Балканског полуострва, оценили су историчари.

Историчари су закључили да нису оправдане ни примедбе према којима аутор тврди да Неретљани нису Срби, да негира да су у Босни и југоисточно од Сплита живели Срби, као и да се може погрешно закључити да су Албанци имали државу у време цара Душана.

"Министарство је, према нашим сазнањима, ово мишљење доставило издавачу, који је унео корекције у ново издање. У књижарама је, дакле, издање из 2015. године у коме нема спорних тврдњи", закључује се у Аврамовићевом допису.

Патријарх српски Иринеј изјавио је да су тврдње из уџбеника за шести разред, аутора Радета Михаљчића, а који је издао Завод за уџбенике, неистина и невиђена срамота за српски народ, који има своје корене и историју.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи