Читај ми!

Школа за планинарске водиче

Сопотничка школа за обуку Планинарског савеза Србије једина у земљи обучава водиче, а последњих година у њој је све више и полазника из иностранства.

После Сопотнице и ноћи проведене у биваку у планини, дочекао их је дивљи кањон Милешевке - литица високих до осамсто метара, у чијим су стенама усечене уске стазе. И то је тек део десетодневних изазова које будући водичи морају да савладају.

"Нисам очекивао овако озбиљну обуку, односно да ће бити тренинг за спасавање, прву помоћ.. Не можеш у једном даху да обухватиш овај курс", каже Јуриј Морозов из Јерусалима.

Иако постоји дуже од једног века, водичка служба у Србији је званично основана 1997. године. Сада има 450 лиценцираних водича, а њена Школа за обуку у Сопотници, однедавно и врхунске сертификате Међународне алпинистичке федерације.

"Све постојеће искуство које имају обучени планинари и код нас и у свету, треба да пренесу оним планинарима који имају намеру да воде друге планинаре и непланинаре у природу, у планине пре свега", каже Зоран Кондић, начелник Водичке службе Србије.

Инструктор Водичке школе "Сопотница" Исо Планић каже да није једноставно формирати особу која ће бити способна да за собом поведе људе који нису у планини толико вични, да у њој сигурно бораве и да после тог боравка буду задовољни.

Овде се стичу и за лиценцу проверавају знања из области метеорологије, кондиционих припрема, прописа, прве помоћи, оријентације, исхране...

Део је резервисан и за изазове Милешевке, а свима годи што знају да су међу предавачима и тројица освајача Монт Евереста.

Алпиниста и инструктор Илија Андрејић каже да искуства из света и оно шта се ради у свету пренесу нашим полазницима и то раде дуги низ година.

Прави водичи познају и културно и историјско наслеђе краја, руту чине и занимљивом и едукативном. И што је најважније – безбедном, па је то и њихово прво правило: да се темпо у освајању планина и кланаца мери искључиво сигурношћу свих у групи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи