Милион евра турске помоћи за поплављене

Влада Турске је, на предлог Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја, одобрила финансирање пројеката унапређења инфраструктуре за заштиту од поплава, вредних више од милион евра.

Из ових бесповратних средстава ће бити финансирана реализација пројеката којима ће бити битно унапређен ниво безбедности грађана и њихове имовине у граду Лесковцу и општинама Власотинце, Владичин Хан, Кладово, Трговиште, Бујановац и Босилеград, саопштено је из Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја, наводи Танјуг.

У оквиру пројекта биће унапређена заштита од будућих поплава на Јужној Морави, Великој Каменичкој реци, Пчињи, Драговиштици и Моравици, рекама које су, током септембарских и јануарских поплава, нанеле велику штету на кућама, јавним објектима и инфраструктури на истоку и југу Србије.

Протокол о донацији потписан је данас између Републичке дирекције за воде и Турске агенције за међународну развојну сарадњу ТИКА, а биће реализован у сарадњи са Канцеларијом Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја. 

Стручни надзор и консултантске услуге током извођења радова обављаће јавно водопривредно предузеће "Србијаводе''.

Канцеларија је, до сада, из донација обезбедила приближно милијарду динара, за обнову инфраструктуре за заштиту од поплава. Ради се о пројектима које су на предлог Канцеларије одобриле државе као што су Јапан, Велика Британија, Турска, Италија, Алжир, Канада, Индонезија, Албанија и Бугарска, као и Кока Кола Фондација и Европска унија.

Из тог новца је финансирано извођење радова на обнови инфраструктуре за заштиту од поплава на више од 120 локација широм Србије у надлежности Србијавода, Београдвода и Воде Војводине.

Директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић рекао је да је прошла година била година обнове, и да ће ова година, а нада се и године које су пред нама, бити године превенције.

Он је подсетио да ће само ове године почети релизација пројеката превенције укупне вредности веће од 70 милиона евра.

Благојевић је навео пример да је за протеклих 20 година у Србији направљено 19 брана за бујичне воде, а да ће само ове године бити изграђено њих 23, истичући да је на глобалном нивоу сваки динар уложен у превенцију раван седам динара који се троше на обнову и санацију, а код нас је тај однос још и и већи.

"Научили смо лекцију из прошле године и сада први пут ми имамо системски и организован приступ управљању ризиком од елементарних непогода, не само поплава већ и других", закључио је Благојевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи