Од поноћи примена споразума о осигурању возила на Косову

Спровођење меморандума о осигурању возила, који су у Бриселу постигли представници Београда и Приштине, требало би да почне вечерас у поноћ.

Споразум подразумева да ће возила регистрована на Косову моћи да пређу на терирорију централне Србије са полисом осигурања МТПЛ, док ће за возила са српским таблицама на Косову бити довољна полиса осигурања која важи за Србију, јавља Танјуг.

Споразум о осигурању возила Београда и Приштине требао је да ступи на снагу 24. јула, месец дана од његовог постизања, али је одложен, а Београд и Приштина су за одлагање кривили једни друге.

Како су раније јавили поједини косовски медији, МТПЛ за Србију коштаће исто као и за Македонију, што значи, у зависности од категорије возила, око 40 евра за путничка возила, а грађани Косова више неће морати да плаћају пробне таблице при уласку у Србију.

Министар за повратак и заједнице у Влади Косова Далибор Јевтић изјавио је Радију Контакт плус у Косовској Митровици да је договор о осигурању возила један од оних споразума за који су грађани највише били заинтересовани.

Разлог за то је, по оцени Јевтића, економске природе и грађани су са радошћу примили вест о укидању додатног осигурања возила и то да ће бити плаћано на годишњем нивоу, односно да се неће плаћати као раније.

"Надам се да ће се вечерас кренути у примену договора онако како је предвиђено, тражили смо од представника ЕУ да изађу са детаљима те примене и питање које грађани постављају како ће се ићи са РКС таблицама је нешто што треба да се зна", рекао је Јевтић.

Додаје да верује да ће договор о осигурању возила, који ће спречити додатне финансијске издатке грађанима, смањити процедуру на прелазима и смањити гужве.

Јевтић такође верује да неће бити додатног одлагања.

"Овога пута је договорено оно што је било нејасно претходног пута, остаје да видимо вечерас у поноћ шта ће се догађати и још једном позивам Европску комисију да изађе са детаљима примене договора о меморандуму о осигурању возила", казао је Јевтић.

Грађани Косова су до сада за улазак у централну Србију плаћали око 100 евра за осигурање својих возила за месец дана, док се обрнуто, за улазак на Косово, плаћало око 40 евра за две седмице.

Косово није чланица Бироа зеленог картона па возачи са Косова још увек немају зелене картоне за своја возила.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи