Читај ми!

Превентива боља од казне за малолетне преступнике

У првој половини ове године евидентирано је 3.251 кривично дело, које су починили малолетници, што је 16 одсто мање него у истом периоду лане. Иако их је мање, забрињава податак да малолетници праве све теже преступе.

Београдски Завод за васпитање деце и омладине готово увек је испуњен до последњег места. Малолетни преступници са изреченим васпитним мерама овде треба да се школују и поправе понашање. Тренутно је 31 малолетно дете, а међу њима је и пет девојчица.

"Оно што пада у очи то су ови тешки случајеви који се дешавају када су у питању малолетници и вршење кривичних дела, ти најтежи случајеви не долазе код нас. Ми смо установа отвореног типа, код нас се изриче васпитна мера која траје од шест месеци до две године и негде се та кривична дела углавном своде на разбојниство или на велики број мањих кривичних дела и евентуално дела наношења тешких телесних повреда", објашњава Драган Роловић,директор Завода за васпитање деце и омладине Београд.

У Заводу малолетници похађају основну и средњу школу - имају могућност да се оспособе за неки од заната. Међутим, по одласку, у Заводу немају могућност да даље прате понашање тада већ пунолетних особа.

"Ви то дете по изласку из установе враћате у ону средину из које је дошло, где је и постао то што јесте и због цега је и дошао код нас. Негде би вероватно требало размишљати у том правцу да се тај прихват организује, да се тој деци понуди нека врста привременог смештаја, посао, да им се пружи шанса", сматра Роловић.

Казна је последња брана, а не једини лек за малолетничку делинквенцију, упозоравају стручњаци.

"Савремени однос према малолетничкој делинквенцији треба да буде фокусиран на дете, породицу, локалну заједницу и на широку палету превентивних програма који подразумевају учешће и школског система и система социјалне застите, здравственог система, правосуђа, полиције и тек они сви заједно умрежени могу да дају озбиљан одговор на малолетничку делинквенцију", истиче професор социјалне патологије на Факултету за специјалну едукацију и рехабилитацију Александар Југовић.

Делинквенција је, како објашњавају стручњаци, развојно лимитирана и део је одрастања. Највећи број преступника не понови кривично дело - рецидив се јавља само у 10 до 12 одсто случајева. Ако поново прекрше закон, следи им затворска казна.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи