Читај ми!

Гуча, кад трубе утихну

Овогодишњи, 55. Сабор трубача у Гучи посетило је неколико стотина хиљада гостију са свих континената. Забележена је мања посета него ранијих година, оцена је организатора. Ипак, и дан после затварања Сабора у Гучи има туриста.

Иако је саборска застава и даље на јарболу, трубе су у драгачевској варошици утихнуле. Дан након што су овим улицама пролазиле реке људи, продавци расклапају тезге и одлазе. Ипак, најупорнији сабораши, углавном странци, остаће у Гучи још који дан.

Горка Корија из Канаде каже да је први пут у Гучи и да се још двоуми да ли да остане још који дан да види град и околину кад није гужва.

Да остане још који дан, има препоруку од Гералда Путингера из Аустрије, који каже да је за њега Гуча магично место на које долази чак и зими, када нема Сабора трубача.

Током протеклих 55 година Гучу је током Сабора посетило више од 17 милиона гостију из читавог света. И домаћини и организатори задовољни су учинком овогодишње седмодневне трубачке феште. Ипак, сагласни су у оцени да је посета мања него ранијих година.

Ове године на Сабору се могла чути само трубачка музика. Изостали су вечерњи концерти естрадних звезда који су ранијих година били веома посећени. Организатори сматрају да то није разлог мање посете Сабору.

"Ја лично сматрам да је програмски део био добар и да је био добро посећен, као и да је све оно што је зацртано и реализовано. Можда је ове године посета нешто мања, али и годишњи су одмори и неко време је већа финансијска криза, али ми смо посетом задовољни", прича в. д. директора Центра за културу Гуча Горан Вучићевић.

Цене смештаја, пића и хране биле су исте као и прошле године. Продавци који су излагали своју робу, ове године лошије су пословали.

"С обзиром на тренутну ситуацију и на беспарицу у народу, да кажемо – добра је и ова година. Биће ваљда нека боља", нада се опанчар из Јагодине Славиша Ивановић.

На кризу вероватно мање мисле они који и данас остају у Гучи. А моћи ће и вечерас да уживају уз звуке трубе. У једном од ресторана наступиће овогодишњи победник Сабора Саша Крстић са својим оркестром.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи