Читај ми!

Правда за афричку грлицу

Велики број прописа у области заштите животне средине у Србији већ је усклађен са европским, укључујући и заштиту афричке грлице о којој се недавно полемисало у парламенту. Међутим, била је заштићена само месец дана.

На подручју Србије регистровано је око 350 врста птица. Богатство врста не прати и њихова бројност јер су све више угрожене.  

Грлица је била заштићена од 19. јуна до 23. јула, када је донета нова одлука да се одложи почетак примене забране лова на ту птицу до 1. октобра. Образложење је да су ловно-туристичке агенције већ уговориле аранжмане са иностраним ловцима.

"Оно што је било у најави од стране туристичких агенција је да је око 400 ловаца требало да дође, али није примарно само тих 400 ловаца на грлицу и приход од грлице. Угрожавањем имиџа тих ловно-туристичких агенција би се, на неки начин, смањио њихов капацитет то јест поверење иностраних туриста који код нас долазе", каже Саша Стаматовић, в. д. директора Управе за шуме.

У току сезоне одстрели се и по неколико хиљада тих птица.

"Грлица је враћена пред пушке свега неколико дана пред лов. Ми смо покренули једну велику кампању која се зове 'Ја бринем за грлице' коју је подржало више од 200.000 људи у том виртуелном Фејсбук свету... Неко мора да води рачуна и о птицама које јесу део нашег националног блага", каже Милан Ружић из Друштва за заштиту и проучавање птица.

У последњих 30 година, популација грлица опала је за 80 одсто. Заштићена је у 17 земаља. Забрањен је лов и на пољску јаребицу.

Због недозвољеног лова и покушаја кријумчарења птица, МУП је поднео више кривичних пријава.

"Ми очекујемо да ће тек у наредној деценији највећи број врста нестати јер иде интензивно нарушавање станишта, узурпирање простора. Ми, кажем, проглашавамо заштићено подручје, а не спроводимо мере заштите", објашњава Саша Маринковић.

Посебна прича су, истиче, пестициди. "Ми имамо, прво, ласте које се хране инсектима. Оне су јако угрожене зато што све мање хране има", каже Маринковић.

Има и светлих примера заштите птица. Због унапређења заштите и прехрањивања, бројност белоглавог супа, који је готово био истребљен, поново је у порасту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи