Читај ми!

Фирме у стечају, радници без здравствене књижице

Више од месец дана радници предузећа у реструктурирању и фирми предвиђених за стечај, немају оверене здравствене књижице. У Самосталном синдикату процењују да око 20 хиљада радника има ускраћену здравствену заштиту, али је тај број много већи, јер су преко њих осигурани и чланови њихових породица.

Предраг и Милосав раде у "Застава камионима", фирми предвиђеној за стечај која им дугује 12 плата. Предраг је срчани болесник и дијабетичар, а лекари га не примају на преглед, јер му књижица није оверена.

"Не могу да одем на контролу нити да подигнем лекове, не могу буквално ништа. За све то ми треба доста пара, а ми паре не примамо. Што је још горе, цела породица је осигурана преко мене, па сад и њих доводим у ситуацију да су и они неосигурани и да не могу да оду код лекара", каже Предраг Јанковић из "Застава камиона".

Милосав је био у болници од 9. јуна до 6. јула, да би оперисао срчане залиске, а уграђен му је и пејсмејкер. Брине што му је неопходан опоравак у бањи, где дан кошта око 3.500 динара, а осигурања и новца нема. Шест дана у јулу није имао здравствено осигурање.

"Већ на првој контроли су ми тражили оверену књижицу и узели су ми потврду о радном односу. Е сада, да ли ће да од мене траже новац или од фирме, или како ће да прође, то већ не знам", каже Милосав Митровић.

У многим фирмама предвиђеним за стечај, тај поступак још није покренут. Радници нису добили социјални програм, а нису званично ни незапослени да би преко службе запошљавања оверили књижице.

"Они су у једном процесу, у једном вакууму јер Министарство финансија није пребацило неки новац који је био обећан Министарству привреде, како би они испеглали са ПИО здравственог осигурања њихов стаж за ових неколико месеци и како би људи могли да имају социјалну и одговарајућу здравствену заштиту", напомиње Зоран Михајловић из Самосталног синдиката Србије.

На питање када ће радницима бити оверене здравствене књижице, у ресорним министарствима су нам одговорили да, у координацији са Министарством финансија и Министарством здравља, Министарство привреде интензивно тражи решење за раднике који немају оверене здравствене књижице.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи