Читај ми!

Нови пројекти - пут за излазак из кризе српске грађевине

Грађевинари у Србији уочи 75-огодишњице откад су, давне 1935. изборили своја радна права поручују да су њихове зараде испод просека и касне, посла нема довољно а процедуре за издавање грађевинских дозвола нису довољно убрзане. Грађевинари виде своју развојну шансу у најављеним великим инфраструктурним пројектима, попут "Београда на води".

На градилишту у Шапцу екипа РТС-а затекла је раднике који на несносним врућинама граде зграду предвиђену за супермаркет.

Грађевинари кажу да раде као и увек на мразу, снегу и по врућини, да новца нема, али да упркос томе морају да раде.

Од почетка глобалне кризе за четвртину је смањен број запослених у грађевинарству. За петину је смањена производња цементне индустрије што показује смањење обима градње. Синдикати су незадовољни материјалним и социјалним положајем грађевинара.

"Статистике не говоре о томе да касни исплата зарада десетинама хиљада радника, да на десетине хиљада радника имају неповезан радни стаж и да многа предузећа која су у завршној фази приватизације нису им обезбеђене основне здравствене услуге", наводи председник Самосталног синдиката грађевинара Душан Вуковић.

Последњих година приметан је недостатак школа за грађевинске занате и недовољно интересовање младих за тај позив. Дуално образовање, нове инвестиције и најављени велики грађевински пројекти, пут су за излазак из кризе српског грађевинарства.

Синдикат индустријских радника Слога поручио је да се грађевинарство у Србији све дубље утапа у сиву зону подложну најгрубљој експлоатацији радне снаге, чији се рад на тржишту запошљавања све више третира као сезонски.

"Сматрамо да је један од главних узрочника оваквог стања у сектору грађевине лош Закон о раду и недостатак одговарајућег и квалитетног гранског колективног уговора, којим би се адекватно уредили односи међусобних права између послодаваца и радника у грађевини", наводи се у саопштењу овог сидниката.

Српски грађевинари, посебно у приватним предузећима и фирмама са мањим бројем запослених, како је наведено, данас све више раде на црно, имају десеточасовно радно време и више.

"Због свеопште беде и сиромаштва готово увек пристају да раде без условаљавања, без слободног дана, често незаштићени адекватном заштитном и другом опремом и ван оквира прописаних Законом о безбедности здравља на раду", истиче овај синдикат.

Овај синдикат стога позива државу да не штеди на инвестицијама у домаћем грађевинарству и да више улаже у ту грану, узимајући у обзир да је улагање у било коју врсту инфраструктурних пројеката доказно најуносније инвестирање и највећи корак ка подизању посрнуле економије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи