Читај ми!

Гашић: Приоритет набавка хеликоптера

Министар одбране Братислав Гашић истиче да је приоритет српске војске куповина нових хеликоптера. Наш захтев је да до краја године купимо два, а следеће још два, истиче министар.

Братислав Гашић је у интервјуу Танјугу констатовао да је опремање ваздухопловства, нарочито након година немара и небриге, одговорна и сложена ствар којој је ова влада, Министарство одбране и Војска Србије приступила систематски.

Додаје да су разматране понуде више произвођача авиона и хеликоптера, између осталих, и понуде из Немачке и Руске Федерације.

"Улазимо у коначну набавку два руска и два немачка војна хеликоптера. Прва испорука се очекује ускоро и морам да нагласим да је, наравно, реч о хеликоптерима врхунских перформанси, опремљеним за ноћно летење, са најсавременијом опремом која ће моћи да се користи у активностима трагања и спасавања", објашњава Гашић.

Према његовим речима озбиљно се ради на сређивању ситуације у ловачкој авијацији, где набавка нових авиона сада није приоритет, јер су за то, како каже, потребна огромна средства.

"Приоритет у овој области је модернизација авиона Г4, за шта очекујемо избор стратешког партнера из иностранства до краја ове године", додаје Гашић.

Министар додаје и да су у току и преговори са компанијом "Ербас" у вези са куповином једног транспортног авиона.

"Преговарамо о куповини једног транспортног авиона, а да наша два транспортна авиона, којима релативно скоро истичу ресурси, 'Ан-26' и 'Ан-2', користимо за потребе мировних мисија", истиче Гашић.

Планови Министарства одбране су и да се продају авиони који годинама нису били у употреби, а који су својевремено адаптирани у путничке авионе.

Говорећи о преговорима са компанијом "Ербас", која се помиње као један од најозбиљнијих кандидата за модернизацију авиона "Г-4", Гашић каже да су заинтересовани и за значајна улагања у ремонтни завод "Мома Станојловић" у Батајници, где би желели да пребаце своје ремонтне центре "што би могла да буде одлична прилика да се заопосли велики број људи".

За разлику од РВ и ПВО у коју годинама није улагано и, како каже, на чијем се уништавању годинама радило, слика у флотили је потпуно другачија.

"Србија и Војска Србије имају срећу да имамо изврсне старешине, које су заједно са својим колегама, нашим морнарима, средили нашу Речну флотилу толико да нам служи за понос у свакој заједничкој вежби и са мађарском и румунском војском", поручује Гашић.

Додаје да је стање бродова, средстава и наоружања у Речној флотили врло добро. Подсећа да ће ускоро и брод "Бодрог" бити у државном власништву и да ће бити музејски експонат.

Говорећи о свеукупној ситуацији у систему одбране, министар истиче да се у војску враћа некадашња част и изгубљене вредности, да је све веће интересовање за добровољно служење војног рока, као и да ће после рационализације капацитети ВС бити попуњени око 90 одсто, а Министарства одбране око 75 одсто.

Подсећа да је интересовање младих за добровољно служење војног рока све веће - од 1.185 пријављених 2011. до више од 3.000 пријављених 2015. Додаје да у војсци нема вишкова.

"Имамо одређени број формацијских места које морамо, сходно стратегији одбране до 2020. да попунимо. Војску желимо да попунимо вишком из министарства и администрације, да одређени број официра из МО вратимо у ВС, да све финансије ставимо на једно место, да јавне набавке буду на једном месту...", наводи Гашић.

Министар одбране подсећа и да је почело "цишћење", када је реч о војној медицини и "фармацеутској мафији", али и другим секторима.

Министар истиче да је планирање кадра у систему одбране ограничено одобреним буџетским средствима, али и да је број запослених већ ограничен на десет одсто испод броја који је одређен Дугорочним планом развоја.

"Најједноставније речено - Министарство одбране и Војска Србије су већ рационализовани", поручује Гашић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи