Читај ми!

Удовички: Постоји живот и ван докумената и папира

Почиње контрола рада "на црно", која ће обухватити и нерегистроване фирме и послодавце. Министарка Кори Удовички каже да је циљ заштита грађана, а не кажњавање оних који су на рубу егзистенције и који се на разне начине довијају да преживе.

Министарка државне управе и локалне самоуправе подсећа да, по Закону о инспекцијском надзору, инспекцијске службе имају овлашћења и обавезу да надзиру и контролишу и нелегалне субјекте и примењују принудне инспекцијске мере према њима, преноси Бета.

Нагласила је да ће фокус инспектора бити они субјекти за које се сумња да угрожавају здравље и живот грађана и животну средину.

"Овде није реч о томе да желимо да ухватимо грађане који су на рубу егзистенције и на разне начине се довијају да преживе, већ желимо да заштитимо грађане јер, ако неко производи храну, нас не треба да интересује да ли је тај неко регистрован или не, већ да ли је та храна безбедна", нагласила је Удовички.

Она је подсетила да Закон о инспекцијском надзору, усвојен у априлу ове године, даје јасан и прецизан основ и изричиту обавезу за све инспекције да спроводе надзор нерегистрованих субјеката у својим областима.

Удовички је додала да нерегистровани субјекти, тиме што послују без дозволе или пријаве надлежном органу, односно у зони сиве економије, нису видљиви за државу и да су високоризична категорија.

Према њеним речима, активност нерегистрованих субјеката може бити ризична по здравље и безбедност људи, животну средину. Они избегавају и плаћање пореза, што наноси штету буџету; не поштују права потрошача и запослених, представљају непоштену конкуренцију легалним, регистрованим привредним субјектима.

Удовички је додала да су инспектори овим законом добили овлашћење да врше увиђај у стамбеном простору уз налог надлежног суда и позвала судске органе да помогну инспекторима.

"Инспекције од данас имају велику обавезу. Постоји живот и ван докумената и папира, а ми тај живот морамо да почнемо да препознајемо", нагласила је министарка.

Додала је да је Влада Србије успоставила комисију за координацију рада инспектора, али није могла да каже какве су процене колико у Србији има нерегистрованих субјеката.

По Закону о инспекцијском надзору над нерегистрованим субјектима, кад инспектор открије нерегистровани субјект може забранити обављање делатности, запленити робу, документацију и друге предмете, а казне су од 50.000 до два милиона динара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи