Читај ми!

Однета документација и опрема из Југобанке у Грачаници

Инспектори косовске централне банке јутрос су, у пратњи полиције, из испоставе "Југобанке" у Грачаници однели део документације и опреме, а један од службеника банке приведен је на информативни разговор, јавила је РТВ КиМ.

Из испоставе у Грачаници, која није затворена, конфискован је део документације и опреме, као и печати, а запослени је био приведен на разговор пред полицијским органима у Приштини, саопштили су из Југобанке, преноси Танјуг.

Како је јавио Радио Контакт плус из Косовске Митровице, инспектори су, уз помоћ великог броја припадника косовске полиције, покушали упад и у просторије Југобанке у северном делу тог града да би конфисковали документацију, али је упад спречен, јер су радници банке и око стотинак грађана блокирали улаз у банку.

Извршни директор Југобанке у Косовској Митровици Љубиша Поповић оценио је да се ради о покушају косовских институција и представника Централне банке Косова и њихових пореских служби да се блокира рад Југобанке, а тиме и платни промет са Србијом.

Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије је осудила "насилни упад" судских извршитеља и полиције у просторије "Југобанке" у северном делу Косовске Митровице, Грачаници и Штрпцу, наводећи да је то учињено да би Срби на КиМ били финансијски блокирани.

Канцеларија за КиМ наводи да би свака блокада рада "Југобанке", једине српске банке на Косову и Метохији, имала несагледиве последице по српски народ и његове институције у покрајини.

"Будући да 'Југобанка' на КиМ делује у складу са свим релевантним међународним прописима и у оквиру финансијског система Републике Србије и Народне банке Србије, сваки неовлашћени упад у просторије банке ради некаквог контролисања документације може се тумачити само као лош изговор за изазивање шире друштвене несигурности и нестабилности", наводе у Канцеларији за КиМ.

Данашњи упад у банку над којом Приштина нема никакву надлежност нова је у низу провокација које за циљ имају опструкцију процеса нормализације односа, наводе у канцеларији.

Истиче се да таква провокација усред отворених бриселских разговора на бројне друге теме и без претходних разговора о пословању привредних субјеката јесте недобронамерност која квари шансе за разговор у цивилизованој атмосфери.

"Позивамо Приштину да престане са константним деструктивним активностима у процесу нормализације односа, а све релевантне факторе да реагују и обезбеде заштиту српске имовине и услове за несметано пословање српских правних и физичких лица на КиМ, а грађанима право на нормалан живот", наводе у Канцеларији за КиМ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи