Читај ми!

Ко је крив за несташицу "бевиплекса"

Од новембра прошле године траје несташица "Галеникиног" комплекса витамина Б у ампулама који примају сви бубрежни болесници. Здравствене установе могле су да набаве лек другог произвођача, али већина није обезбедила довољне количине. У међувремену, чека се одлука Министарства здравља и Владе Србије о цени "бевиплекса", који ће се убудуће уместо у ампулама производити у бочицама.

На дијализу сваки други дан мора око 5.500 одраслих пацијената, док у Дечјој клиници у Тиршовој сваког другог дана уз апарат који им мења функцију бубрега буде дванаесторо деце. Сви они после дијализе, требало би да добијају важне витамине које су изгубили током те процедуре. Деца у Тиршовој добијају само витамин Б6, док комплекс Б витамина и ампула "бевиплекса", како су нам рекли у Удружењу бубрежних пацијената, ни за децу ни за одрасле нема ни за лек.

Пацијент ВМА Ненад Крстић каже да већ четири година три пута недељно по пет сати долази на дијализу.

Комплекс витамина Б је врло важан за крвну слику, али не може да се купи. Узимамо "бевиплекс" у таблетама, напомиње Крстић.

Начелник Клинике за нефрологију ВМА Ђоко Максић наглашава да процес дијализе није нарушен. Недостатак или недовољно узимање не може да витално угрози пацијенте, поручује Максић.

Лека већ месецима нема ни у Клиничком центру Србије, а нема га ни у апотекама у слободној продаји. 

И у Републичком фонду и у Министарству здравља потврђено нам је да је током прошле године "Галеника" најавила прекид производње "бевиплекса", односно промену паковања и производног поступка. Лек је због тога стављен на Листу Д, на основу чега су здравствене установе могле саме да спроведу набавку лека увозом или од неког другог произвођача.

Звонко Петровић из Удружења пацијената на дијализи "Реналис" тврди да се велики број здравствених институција није огласио тим поводом. "Чак ни многи центри за дијализу нису требовали 'бевиплекс' који би дошао из увоза", каже Петровић.

У "Галеници" кажу да су све што је до њих урадили на време и по одговарајућој процедури.

"У априлу смо добили дозволу Агенције за нови лек, а потом смо у Министарству здравља предали захтев за највишу цену лека. Надамо се да ћемо ускоро добити цену и да ће лек стићи до пацијената", каже Наташа Мамула, извршни директор "Галенике".

Према речима помоћника министра здравља Дејана Костића, цена лека је већ дефинисана. Очекујемо да у наредном периоду, у року од две недеље, буде објављена, тако да ће "Галеника" моћи да почне са испоруком, додаје Костић.

Сагласност за нову цену лекова даје Влада Србије. До сада многи по лек одлазе у иностранство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи