Читај ми!

Звечан занимљив туристима

Захваљујући средњовековном утврђењу и манастирима Бањска и Соколица, Звечан све више постаје локација атрактивна за туристе из разних крајева Европе. Недавно су почели и радови на обнови некада познате бање у Бањској. Средства за ту али и друге инвестиције обезбедила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Општина Звечан са око 15.000 становника ствара услове за смањење броја незапослених, а уједно и мотивише младе да не напуштају тај крај. Недавно је у Бањској усељена зграда која је намењена младим брачним паровима. Најављује се и изградња новог стамбеног комплекса "Сунчана долина".

"Моја породица је једна од дванаест које су добиле стан. Овим смо решили велико животно питање. Осећа се напредак, народ већ другачије размишља", каже Бане Миљковић из села Бањска.

Поред зграде у том селу почели су и припремни радови на обнови и изградњи бање која је некада била познато лечилиште. Канцеларија за Косово и Метохију у ту инвестицију уложиће око седам милиона евра.

"Било је гостију док су старе бање биле, људи су долазили да лече реуматска обољења а помаже и у стерилитету. Имамо неколико извора са термалном водом", рекао је Огњан Костић, становник села Бањска.

"Подизањем бање, хотела и пратећих објеката рачунамо на запослење 100-120 људи. То је за нашу општину велики број, а самим тим подићи ће се и стандард и ниво запослености", истиче Драган Недељковић, председник Привременог већа Општине Звечан.

Овде у Звечану се налази и седиште рударског комбината "Трепча". У "Трепчи" је некада било запослено више од 25.000 радника. Због целокупне ситуације у Покрајини од 1999. године овај рудник не ради у свом пуном капацитету.

Драган Недељковић, председник Привременог већа Општине Звечан, разговарао је са директором "Трепче". Они имају пројекат изградње фабрике акумулатора, која би запослила између 200 и 250 људи, што би добродошло свима јер би кроз доприносе могло да се издржава још толико људи.

"Нама је најважније да је наша држава иза нас, да имамо апсолутну подршку Канцеларије за КиМ и Владе Србије и да су они сваког дана и минута уз нас", додао је Драган Недељковић.

Деценијама су породице из Звечана и околине живеле од "Трепче". Егзистенција преосталих радника, њих око две и по хиљаде, и сада зависи од те фабрике, чија ће се судбина решавати у Бриселу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи