Читај ми!

Шта је потребно да би српски радник био срећан?

Према најновијим истраживањима, Данци су најсрећнији радници. Иза њих су Аустријанци, Белгијанци, Финци, Холанђани. На дну листе се налази Грчка, као једина земља Европске уније у којој је више од половине радника незадовољно условима рада. Шта недостаје да би радници у Србији задовољни одлазили на посао?

Редовна и довољна плата - основни су предуслов да идемо срећни на посао. Неизвесни и посао и плата раднику у Србији не дозвољавају да се радује послу.

"Први разлог је једна потпуна несигурност која је подстакнута сталном причом о отпуштању, технолошким вишковима, несигурности за послом, несигурности за платом, што ствара велики револт код радника", истиче председник Сaвеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић.

Података о задовољству српских радника нема. Истраживање у ЕУ каже да су скоро сви Данци задовољни условима рада у својим компанијама. Осам од десет испитаника у Финској, Луксембургу и Холандији каже да су у њиховим земљама добри услови рада.

Друга страна европске медаље је Грчка. Једина је чланица Уније у којој је мање од половине радника задовољно условима, а само 16 одсто Грка своју државу оцењује добрим местом за рад.

Да би послодавац имао задовољног радника, са њим мора да разговара, опомињу познаваоци.

"Комуникације на свим нивоима од топ менаџмента до средњег менаџмента, ка запосленима и обрнуто. У смислу да и запослени воле и желе да се и њихов глас чује, односно да они могу своје поруке да пренесу", истиче менаџер за људске ресурсе Соња Јовановић.

Бољи пословни резултати кључ су за бољу сарадњу на послу. Соња Јовановић наводи да је потребно похвалити раднике за оно што су добро урадили.

Стручњаци процењују да би у Србији до 2020. године требало да се отвори десет хиљада нових малих и средњих предузећа која успешно послују. То би онда могло да гарантује и редовне зараде, па самим тим и више задовољних радика.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи