Читај ми!

Тропске врућине шок и за здраве и за болесне

Талас тропских врућина прати осећај умора, безвољности, тромости, узнемирености и код здравих људи. Али много веће проблеме проблеме имају психички лабилне особе - мање се крећу, успавани су и избегавају да пију терапију, због чега им се стање погоршава. Лекари саветују да пацијенти на своју руку не коригују преписану терапију.

Високе температуре су шок и траума за цео организам. Зато и не чуди што готово код свих топлота снижава праг толеранције.

Грађани кажу да им не пријају врућине као и да се због тога теже концентришу, док неки суграђани помирљиво тврде како и у тропским данима мора да се ради.

Због врућине лошије се и спава па ће многи у врелим летњим ноћима покушати да заспу уз седатив, а тиме ће направити грешку и изазвати неправилан рад срца.

"Подсетила бих да све особе које желе да добију неку информацију како врућине утичу на ментално здравље и шта треба предузети да могу без упута и без обзира да ли су осигурани или не, да дођу на тзв. Институт отворених врата у нашу клинику од 9 до 12 часова сваког дана", каже директорка Клинике "Др Лаза Лазаревић" докторка Славица Ђукић Дејановић. 

Код ментално нестабилних особа тропски дани знатно подстичу раздражљивост, несаницу, импулсивност и депресивност. Узимање медикамената лети доводи до пада крвног притиска па их они на своју руку смањују или чак престају да пију, верујући да ће се онда боље осећати.

"Мој савет би био да сви наши пацијенти који користе лекове не смањују и не искључују терапију јер ће доћи до погоршања основне болести. Наши многи соматски болесници тешко подносе врућине и имају потребу да користе неке лекове - обично пилуле среће - оне које опуштају, које смирују, које ће смањити проблем несанице, а то је погрешно", додаје докторка Ђукић Дејановић.

У току врелих дана Клиници "Др Лаза Лазаревић" дневно се јави петнаестак пацијената, што је три пута више него иначе. Највише је амбулантних интервенција.

Због додатних информација стручњака Клиника је појачала Службу за информације. Савет стручњака за све је да шетају после 17 часова, пију млаку супу из кесице и избегавају исувише хладне напитке и посластице.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи