Читај ми!

Један је Новак!

Када Новак Ђоковић игра финале Вимблдона помало нас збуњује, а мало више нам смета то што је публика често на страни противника. То су приметили и утицајни британски и други западни медији. Зашто је Србији порастао углед због Новака Ђоковића и како се њему квари имиџ јер долази из Србије?

Заслужује више! Где је љубав за Ђоковића? Тврдила је и питала се не само британска штампа, неколико дана пошто је данима пре финала отворено критиковала српског тенисера.

Вимблдон није први турнир на којем су медији и публика показивали да некога другога желе на трону, али је, чини се, овога пута противљење било најватреније. Зашто мечеви Новака Ђоковића имају и загревање и продужетке?

"То је све саставни део мог живота и не могу oвде да седим и да се жалим како ми је тешко, јер сам ја изабрао овај пут и изабрао да будем тенисер", сматра Новак Ђоковић.

Терет који носи, сматрају познаваоци, ипак је нешто тежи. За сваки узвик или стиснуту песницу уписује му се више минуса него када исто учине тенисери из других земаља.

"Индиректно, и те како има везе то одакле Ђоковић долази и та инерција из деведесетих година негативног стереотипа, гледања на Србију и Србе и све који долазе из Србије, не баш као ратне злочинце, али као на неке проблематичне ликове, јесте нешто што истрајава већ 20-25 година", сматра политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

Да ли је баш то разлог негативних садржаја у медијима и отворене ненаклоности лондонске публике, новинар РТС-а који је извештавао са Вимблдона, не жели да спекулише.

"Мислим да је британска публика, традиционално, наклоњена неким играчима. Роџер Федерер је нека врста иконе, има највише титула и свакако је да су били на његовој страни", указује новинар Спортске редакције РТС-а Предраг Милинковић.

Признаје, ипак, да је било новинара који су покушавали да дестабилизују нашег тенисера и ископају било какву мрљу о његовом животу.

"Тенис је као ретко који спорт баш окренут традицији и необично је да дође сад ту неки Србин и да постигне толико победа, да надмаши такве легенде као што су Агаси, Лендл и многи други", каже Милинковић.

Неки мисле да се на сваки звиждук публике из Србије оштрије гледа. Ове године нарочито, јер се турнир поклопио са иницијативом Британије за доношење резолуције о Сребреници.

"Ми бисмо волели да то има везе, па да онда ми сваку победу доживимо као исправљање историјске неправде. Али, Ђоковићев посао није да исправља неправде, већ да на најбољи начин репрезентује себе и земљу којој припада", истиче главни уредник дневниг листа Данас Зоран Пановић.

Шта год да је разлог, Новаку Ђоковићу многи завиде на томе што нападе на себе претвара у инат, а потом у тријумф. Ипак, не прижељкују му ни судбину Пита Сампраса, који је тек после завршетка каријере постао миљеник публике.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи