Читај ми!

Стефановић: Безбедносна ситуација потпуно стабилна

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истиче да је у овом тренутку ситуација у целој Србији потпуно стабилна, када је реч о терористичким претњама. Додаје да је у првој половини године број тражилаца азила осам пута већи него у истом периоду лане.

Небојша Стефановић је, представљајући извештај о резултатима МУП-а у првој половини 2015. године на парламентарном Одбору за одбрану и унутрашње послове, указао да је у овом тренутку ситуација на територији Србије потпуно стабилна, јавља Танјуг.

"Ми смо након дешавања у Зворнику и Куманову, а и пратећи ситуацију неколико месеци пре тога започели одређене припреме и предузели одређене мере", наводи министар унутрашњих послова.

Стефановић наглашава да све мере које се предузимају имају за циљ да до терористичких напада не дође, али указује и да би био неозбиљан када би рекао да не постоје никакве терористичке претње.

Министар подсећа да је до сада било више назнака да се одређене групе спремају на територији КиМ, што се потврдило и током операције у Куманову, јер су људи који су извршили те нападе дошли са КиМ.

Према његовим речима, припадници МУП-а обављају разговоре и са азилантима који се покажу "безбедносно интересантим".

"Међу њима има доста војно способих лица, а четвртина је учестовавала у ратним сукобима у Сирији. Ми за сада немамо никакву опасност од тих лица јер она сада мирно транзитирају кроз Србију", истиче министар.

Мигранти су, додаје, под пуном контролом полиције и са собом не носе никакво оружје и до сада нису изазвали ниједан озбиљнији инцидент.

Говорећи о најновијим претњама исламиста упућеним Србији, министар полиције истиче да претпоставља да су људи из Интерпола започели поступак истраге у смислу међународне сарадње.

Осам пута више тражилаца азила 

Министар полиције је истакао и да је и поред повећаног прилива миграната и тражилаца азила у Србији, остварено стабилно стање безбедности на државној граници.

У извештају о резултатима МУП-а се наводи да је у овом периоду драстично повећан број тражилаца азила и да је изражено 37.389 намера за тражење азила у Србији што је за преко осам пута више у односу на исти период 2014. године.

Међу тражиоцима азила највише је држављана Сирије, Авганистана и Ирака.

"На овако драстичан пораст броја миграната, између осталог су утицале и миграције држављана Србије са подручја КиМ, које су пред крај фебруара попримиле тренд пада", прецизира Стефановић.

Говорећи о паду миграција држављана Србије, Стефановић наводи податак да је у јуну регистровано само седам илегалних прелазака.

У првој половини године такође је, како каже, веома изражена активност криминалних група које се баве кријумчарењем људи.

Регистровано је 437 кривичних дела извршених од 562 особе, а међу кријумчарима је највише држављана Србије, Хрватске, Бугарске, Македоније и Хрватске.

У погледу насиља у породици, у извештају се прецизира да је од јануара до јуна пријављено 510 кривичних дела ове врсте, што је за 28 одсто више него у истом периоду лане када је тај број износио 1.783.

"Расветљени су сви покушаји силовања, док проценат расветљавања силовања износи 83,3 одсто", наводи се у извештају у коме је такође истакнуто да су и све отмице расветљене.

У односу на исти период прошле године, стање безбедности саобраћаја је повољније.

Евидентирано је за око шест одсто мање саобраћајних незгода, број саобраћајних незгода са настрадалим особама такође је смањен за 0,6 одсто, а број погинулих је смањен за 0,8 одсто.

"Најчешћи узрок саобраћајних незгода у првих шест месеци ове године је непрописно скретање, окретање и кретање, евидентирано у близу 50 одсто случајева", наведено је у извештају.

У извештају се наводи да је од јануара до јуна реализовано укупно 2.758 заплена опојне дроге и одузето укупно 280,5 кг опојне дроге.

Одузето је 216 килограма марихуане, 24,3 хероина, око осам килограма кокаина, девет хашиша, 7,6 амфетамина, 24,3 килограма екстазија.

Уништено је укупно 808 килограма опојне дроге, а улична вредност наркотика који су уништени износи око 1,8 милијарди динара.

У погледу борбе против корупције, у овом периоду су откривена укупно 1.222 кривична дела са елементом корупције, или за 19 одсто више у чијој структури су најбројније злоупотребе службеног положаја.

Откривено је и за око 20 одсто више кривичних дела привредног криминала у односу на исти период прошле године.

У области откривања злоупотреба у процесу приватизације откривено је више од 70 кривичних дела, а имовинска штета која је на тај начин причињена износи више од 2,2 милијарде динара.

Са градом до стамбених решења за полицију

Министар унутрашњих послова каже да то Министарство са Градом Београдом ради на проналажењу решења како би се припадницима МУП-а омогућило да по повољнијим условима дођу до решења стамбених питања.

"Можемо само да се изборимо за повољне цене и да у сарадњи са Градом добијемо повољно кредитирање за своје припаднике који би на тај начин могли повољније да реше своје стамбено питање", наводи Стефановић.

Према његовим речима, Министарство не може да поклања станове својим припадницима јер нема довољно средстава.

"Скоро 91 одсто буџета МУП-а одлази на плате запослених, а девет одсто за преостало целокупно ангажовање министарства", рекао је министар полиције одговарајући на питање да ли и на који начин МУП може да помогне својим запосленима да реше стамбено питање.

Говорећи о модернизацији МУП-а, Стефановић је рекао да се набављају нови шлемови, панцири, заштитна опрема, као и оружје и муниција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи