Читај ми!

Вулин: Нема проблема у раду народних кухиња

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин истакао је, приликом обиласка Народне кухиње у Бујановцу, да ће сви грађани којима је потребно добити одговарајућу заштиту и оброк. Истиче и да Србија не може сама да реши проблем великог броја избеглица, због чега од Европске уније очекује да буде бржа у достављању помоћи и формулисању политике решавања овог проблема.

Министар рада Александар Вулин је у изјави новинарима у Бујановцу рекао да је премијер Вучић дошао да се увери како ради Црвени крст и Народна кухиња у Бујановцу која је друга по величини у Србији са 1.200 корисника, преноси Танјуг

"Као што сам обећао када сам последњи пут био спроводећи налоге премијера и владе, обезбедили смо храну и средства за функционисање Народне кухиње до краја године. Премијер је имао прилику да се увери како људи добро и пуно раде, како се корисници не деле по нацији. Свако за кога постоји потреба, који има право, добиће одговарајућу заштиту и оброк. Нећемо никада дозволити да се то изгуби", поручио је Вулин.

Министар је указао да људи који раде у Народној кухињи неће остати без личних доходака пошто је влада обезбедила помоћ.

Одговарајући на питање да ли има проблема у вези са радом народних кухиња, Вулин је рекао да проблема нема, али да може да их буде уколико у наредним буџетима локалне самоуправе не буде предвиђено функционисање Црвеног крста.

"Чак и да не буде предвиђено Влада ће то платити", додао је Вулин нагласивши да је битно да људи који помажу имају плате, а корисници помоћ и оброке. 

Александар Вулин је новинарима у Прихватном центру у Прешеву рекао да Србија свим избеглицама из Африке, централне Азије и са Блиског Истока обезбеђује храну, лекове, медицинску заштиту и смештај, али да то није довољно.

"Очекујемо од наших партнера из ЕУ да буду бржи, не само у достављању помоћи, већ и у формулисању политике шта ће бити с овим људима, како ће се решавати њихов проблем. Ми им омогућавамо да се осећају као људска бића, али шта после и шта пре", рекао је Вулин.

Избеглице заједнички проблем 

Министар је изразио наду да ће европски званичници брзо разумети да је проблем избеглица заједнички проблем и поручио да је Србија спремна да у изради такве стратегије и политике учествује и помогне.

"Ови људи хоће да уђу у ЕУ. Или ће им се помоћи у земљама из којих беже или тамо где иду. Трећи пут не видим", истакао је Вулин.

Вулин је рекао да му је драго што је српски премијер Александар Вучић обишао Прихватни центар у Прешеву и имао прилику да се увери шта ради владин тим за решавање тог проблема, полиција, војска, Комесаријат за избеглице, Црвени крст...

"Драго ми је што и данас показујемо да се као држава најхуманије и најбоље понашамо према емигрантима и избеглицама, према свим невољницима који долазе са севера африке. Ови су људи по први пут на свом предугачком путу осетили мало хуманости и односа као према људским бићима", рекао је Вулин.

Према његовим речима, држава Србија се организовано и хумано понаша према избеглицама и како би избегла да они ступе у контакт с криминалом.

"Када они буду знали где могу да добију одговарајућа документа, заштиту, храну и превоз, неће се обраћати илегалним кријумчарима и гинути на нашим путевима", подвукао је Вулин.

На питање да ли се може очекивати већи талас избеглица, Вулин је одговорио потврдно.

"Ситуација ће се сигурно погоршати, јер су се сукоби на северу Африке распламсали. Према нашим информацијама на граници Сирије и Турске је два милиона људи, док је четири милиона људи напустило Сирију. Очекујемо да ће добар део њих проћи преко наше територије", закључио је Вулин.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи