Читај ми!

Шта доноси попис државне имовине

Први пут после 70 година, Србија ће, кроз попис свих облика власништва, имати јавно доступан регистар државне имовине. У надлежној дирекцији кажу да је попис неопходан како би држава што боље располагала имовином коју поседује. Рок за пријаву истиче октобра наредне године, а онима који је не пријаве – следе казне.

Путеви, мостови, пруге, шуме, реке, извори лековите воде, рудници, њиве и пашњаци, само су део имовине у државном власништву коју треба пописати. За те потребе израђен је софтвер за јединствену евиденцију имовине у јавној својини Републике Србије.

Направљен је као веб-апликација за потребе државних органа, а они који користе државну имовину дужни су да је пријаве.

Кристина Кораћ, руководилац пројекта, каже да ће државни органи моћи једноставно да се пријаве и попишу све потребне податке о непокретностима које они користе.

"Те непокретности су у власништву титулара, они пријављују све податке о тим непокретностима и дужни су да их пријаве. На тај начин ће започети једна електронска евиденција, односно централни регистар све имовине Србије", каже Кристина Кораћ.

Сви корисници државне имовине – министарства, локалне самоуправе, јавна предузећа и разне установе имовину треба да се пријаве путем софтвера у јединствену базу коју води Дирекција за имовину. За истинитост података сносе одговорност.

Миле Антић из Мреже за реституцију каже да су једна од кључних ствари за ефективан попис имовине – санкције: да ли ће и како бити кажњени они који не изврше своју обавезу да Републичкој дирекцији пријаве имовину коју неспорно користе а која је у јавној својини.

"На тај начин, они не само да крше обавезу пописа већ директно раде супротно акционом плану Владе који се тиче борбе и стратегије спровођења борбе против корупције 2013–2018", каже Антић.

Имовина Србије није наменски коришћена, било је много злоупотреба, а део је девастиран. Томе треба стати на пут, кажу у надлежној дирекцији.

"Ово је законска обавеза и сви који не пријаве имовину биће и пред законом одговорни. Ово је први пут од 1945. године наовамо да се овако нешто ради, зато је за државу веома битно да зна чиме располаже због тога што то онда може да стави у сврху нових инвестиција", каже Јован Воркапић, директор Дирекције за имовину.

Законом о јавној својини биће предвиђене санкције за оне који прикривају државну имовину, односно користе је а неће да је пријаве, без обзира на то да ли је у земљи или иностранству.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи