Читај ми!

Недовољно тумача за знаковни језик, у плану нове обуке

Закон о употреби знаковног језика ступио је на снагу пре два месеца, али његова примена спутана је због недостатка тумача. Из Министарства напомињу како редовно контролишу примену Закона и најављују нове програме обуке тумача за знаковни језик.

Болница, суд, општина и пошта – само су неке од институција које би требало да обезбеде тумаче за знаковни језик како би олакшале живот особама оштећеног слуха.

Један шалтер у општини "Звездара" већ шест година резервисан је само за бака Катицу која са фасциклом у руци углавном долази уторком. Тада због ње и других особа са оштећеним слухом долази и тумач за знаковни језик. Заједно попуњавају формуларе, уплатнице, захтеве и молбе, али од тумача се често затражи и понека услуга ван општине.

"Више од 30 корисника у току месеца затражи помоћ свих врста – од тога да идемо на родитељске састанке, и у дом здравља и у центар за социјални рад, и буквално свуда. Ево ја сам пре неки дан била и у породилишту, држала сам за руку једну госпођу док се порађала", каже Јулијана Лекић, судски тумач за знаковни језик.

Изгледа да у породилиште као и у многе институције још није стигао један од око 50 тумача за знаковни језик колико их има Србија, или од доношења новог Закона није било времена да се он ангажује.

"Закон је донесен крајем априла, а ја верујем да преко 90 одсто институција и одговорних људи у институцијама, нису упознати са оваквим једним законом који је донесен, а камоли са садржајем и обавезама које проистичу из тог закона", каже Радоје Кујовић, секретар Савеза глувих и наглувих Србије.

У надлежном Министарству, ипак, кажу да су сви упознати са новим одредбама и да је тамо где треба обезбеђен тумач који недељно помогне око 20 особа са оштећеним слухом.

Контроле су честе, а казна од 200.00 до 500.000 динара за неналажење тумача за сада ниједној институцији није написана.

"Ми још увек нисмо имали ниједну притужбу, јер се тумачи договарају са институцијама, када могу, када су слободни и покривени су сви захтеви глувих у овом моменту. Међутим, потребе нису још задовољене, морамо радити на томе да се оне задовоље у пуној мери", каже Татјана Пријовић, руководилац у групи за унапређење положаја особа са инвалидитетом.

Тумача нема довољно, и то је стари проблем. Новина је да су у плану нове обуке за учење знаковног језика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи