Читај ми!

Kратак водич за безбедан пут на летовање

У 88 саобраћајних удеса јуче је повређено 65 људи, а једна особа је погинула. Возаче, нарочито на дужим путовањима, упозоравамо да се чешће одмарају и да пре поласка на пут обавезно добро спреме и возило и папире. Аутомобил мора бити технички исправан, јер током дужег путовања мали квар може изазвати велике проблеме, па и одлагање летовања.

Поправка возила и контрола почиње од основних ствари, кочница, управљачког механизма, вешња, мотора, течности термостата пумпи и других делова за аутомобиле.

Неопходно је проверити клима уређај и направити неколико десетина километра ван града да би се уочили недостаци. Обавезно треба скинути зимске гуме јер су несигурне, затим прибавити потребна документа и најбоље би било отићи на бесплатни технички преглед који нуде многе ауто-куће у летњем периоду.

Најмањи квар може скупо коштати зато се препуручује чланство у ауто-клубовима или куповина додатног осигурања.

"Уколико нисте члан ако вам се поквари аутомобил на пример у Скопљу где има 450 километара, то шлеповање ће вас коштати око 500 евра", наводи Јовица Митић из Ауто-мото савеза Србије.

Други начин да се осигурате од нежељених ситуација на одмору јесте да купите полису помоћи на путу које нуде одређена осигуравајућа друштва. За две до три хиљаде динара можете у непредвиђеним оклоностима искористити услугу вредну неколико хиљада евра.

Код несрећа то се посебно исплати, јер болнички трошкови у иностранству нису покривени нашим обавезним здравственим осигурањем.

"У случају незгоде имате бесплатно шлеповање, смешање у болницу, висок лимит за болничке трошкове. Једоставно ова полиса вас покрива у целости приликом несреће", подсећа Раде Баџа из "Дунав осигурања".

У последње време на нашим друмовима нарочито на ауто-путевима одомаћиле су се и банде које глумећи проблеме од лаковрених туриста нарочито транзитних узимају новац за шта дају у залог лажно злато.

Има и инсценираних удеса којима се одвлачи пажња и краде из возила све што вреди. Међутим и када буду приведени ти модерни друмски разбојници често из процедуралних разлога морају бити пуштени на слободу.

"Нажалост многи који су опљачкани су транзитни туристи и брзо напуштају територију Србије, а када се ухвате банде нико нема да их препозна, оптужи или да неки доказ. Онда у недостаку доказа због процеуде често их полиција пушта на слободу", каже Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Како бисте безбрижно путовали морате бити добро организовани. Проверите цене смештаја да бисте унапред одлучили где можете преспавати, јер свака могућност да се одморите може бити корисна током дугог путовања.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи