Читај ми!

Бели мантил привлачи будуће средњошколце

Они који желе да буду керамичари, аутомеханичари или молери могу да се наброје на прстима једне руке. И док више од трећине гимназија није успело да попуни места у првом уписном кругу, медицинске школе, као и претходних година, могле би да отворе нова одељења.

Сестра може да заврши што ни лекар не може - да ли због тих речи које често чујемо или убеђење да ће после средње школе лако наћи посао или студије наставити на медицинском факултету, тек огроман број малих матураната себе је замислио у белом мантилу.

Заинтересованих за ужичку медицинску школу било је за још два одељења, а најпопуларнији смерови - медицинска сестра техничар и фармацеутски техничар.

"Ту су деца која су се последња уписала и имала су око и преко 90 бодова. Интересовање је велико кад је наша школа у питању зато што заиста имамо добре резултате рада", наводи дирекотрка "Медицинске школе Ужице" Богданка Ђорђевић.

Иста слика у целој Србији. Најтраженије профиле уписали су само одликаши. Последњи на листи фармацеутских техничара у Нишу имао је 97 бодова, а будућа медицинска сестра у Лесковцу скоро 95.

И док многи лекари због немогућности да нађу посао убрзано уче немачки, за медицинске сестре, изгледа, нема зиме.

Сања Смиљковић, из Удружења медицинских сестара и техничара "Сестринство" КЦС-а, указује да су медицинске сестре у некој предности, лакше долазе до посла.

А оне које до посла не дођу у земљи, траже га ван ње. Лак пут до посла, кажу у удружењу "Сестринство", ипак, не би требало да буде најважнији мотив.

"Удружење 'Сестринство' годинама се залаже да се уведе психолошко тестирање за тај позив. Јако је важно да имате емпатију и велику дозу хуманости јер немајући то ви сте промашили своју животну професију", каже Смиљковићева.

Диплома медицинских сестара је, на пример, призната у Норвешкој, али могу да раде само као неговатељице. Разлог због ког се сестре теже од лекара одлучују да оду из Србије, директор Клиничког центра види у могућности да, након што се запосле, наставе школовање и тако повећају плату.

"Могу најчешће о трошку установе у којој раде да упишу и вишу школу коју заврше за две године, па после тога могу да упишу струковну школу и чак специјализацију за медицинске сестре. Тако да, сестра док ради може доћи до степена који има и лекар. Мала је разлика по неком коефицијенту", сматра директор "Клиничког центра Србије" Миљко Ристић.

И док су предности бројне, старије колеге поручују - неопходно је стално усавршавање, тешки су услови рада, време ће неретко проводити поред тешко оболелих пацијената. Све то, кажу, иде са одлуком да се бавите једним од најхуманијих занимања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи