Читај ми!

Министри са Муижниексом о људским правима у Србији

Министар правде Никола Селаковић разговарао је са комесаром за људска права Савета Европе Нилсом Муижниексом о унапређењу поштовања људских права у Србији, као и о стању у српским затворима и јачању система алтернативних санкција. Министар рада Александар Вулин са Муижниексом разговарао о имплементацији стандарда Савета Европе из области људских права и заштити осетљивих група.

Никола Селаковић је током разговора истакао да систем алтернативних санкција почиње да даје резултате у смислу смањивања затвореника, чиме се како је навео, "стварају бољи услови за ресоцијализацију осуђених лица", преноси Бета.

Министар је оценио да је Србија "лидер у региону" у области алтернативних санкција и додао да Министарство правде "посебну пажњу посвећује унапређењу инфраструктуре затвора, чиме се побољшавају смештајни капацитети и услови осуђених лица у самим установама".

У саопштењу се наводи да су се поводом пресуда Европског суда за људска права, Селаковић и Муижниекс сагласили да је извршење пресуда тог суда од великог значаја за побољшање људских права и унапређење правосудног система.

"Селаковић је указао комесару да је Србија после много година успела да смањи број представки српских грађана пред Европским судом и да је тај број 2012. године износио преко 11.000, а данас броји 2.400 представки", пише у саопштењу министарства правде.

Селаковић и Муижниекс сагласили су се да су међусобни састанци значајни за размену искустава и јачање сарадње у области побољшања људских права у Србији.

И министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин разговарао је са комесаром за људска права Савета Европе Нилсом Муижниексом, преноси Танјуг.

На састанку је било речи о имплементацији стандарда Савета Европе из области људских права и заштити осетљивих група, као и о законодавном оквиру Србије, посебно у делу који се односи на заштиту особа са инвалидитетом, њихово запошљавање као и процес деинституционализације, наводи се у саопштењу Министарства рада.

Вулин је истакао да је у току рад на Стратегији за побољшање положаја Рома и да се тај процес одвија у сарадњи са Европском унијом.

Са комесаром Савета Европе за људска права Нилсом Муижниексом састао се и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић и Муижниекс су разговарали о улози Министарства у напретку остваривања и заштите људских права у Србији, као и мерама које се предузимају на усаглашавању са нормама Европске уније.

"Србија је међу првих десет земаља које су потписале и ратификовале Конвенцију Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици", истакао је Стефановић.

Говорећи о остваривању родне равноправности у Министарству, Стефановић је комесара Савета Европе обавестио да је у последњих десет година број жена запослених у Министарству повећан за 50 одсто.

Муижниекс је похвалио Републику Србију и Министарство унутрашњих послова због обезбеђивања климе за безбедно одржавање Параде поноса у Београду прошле године и истакао да је уочен значајан напредак у комуникацији полицијских службеника са ЛГБТ популацијом, као и на њиховој заштити.

Говорећи о слободи медија и заштити новинара, Стефановић је рекао да том питању Република Србија посвећује посебну пажњу и да је формирана Комисија за истраживање убистава новинара, која се бави и истраживањем напада на представнике медија.

Тема састанка била је и постконфликтна правда, а министар Стефановић и комесар Муижниекс сложили су се да је неопходно посебну пажњу посветити заштити сведока у кривичном поступку.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару