Притисци угоржавају самосталост тужилаца

Скупштина Удружења јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије издала је Декларацију у којој је оценила да досадашња реформа правосуђа није донела очекиване и жељене резултате јер се "недозвољеним притисцима неретко угрожава самосталност јавног тужилаштва".

Удружење наводи да тужиоци раде у атмосфери несигурности што је последица општег реизбора јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца као најгрубљег кршења Уставом прокламованог начела сталности функције, јавља Танјуг.

Удружење у "Декларацији о владавини права" наводи да је материјални положај носилаца јавнотужилачке функције погоршан због смањењења плата и укидања права на накнаду за одвојен живот, као и да постоји најава даљег погоршавања материјалног положаја.

Тужиоци сматрају да је примена новог Законика о кривичном поступку донела нове проблеме, јер је делокруг послова јавног тужилаштва значајно повећан, док је број заменика јавних тужилаца и даље недовољан, наводи се у Декларацији усвојеној 14. марта.

У том контексту, Удружење је навело и да су трошкови јавног тужилаштва превисоки, приступ грађана правди неједнак и отежан, а права оштећеног сведена на минимум, чиме је и право на правично суђење угрожено.

Удружење, такође, сматра да је Државно веће тужилаца у садашњем саставу, чија је основна обавеза заштита самосталности јавног тужилаштва, изгубило легитимитет и поверење великог броја тужилаца, домаће јавности и међународних институција и организација због учињених пропуста у раду.

На пропусте су, како се наводи, указали домаћа и међународна стручна јавност, Повереник за информације од јавног значаја, Заштитник грађана, Парламентарна скупштина Савета Европе, Европска комисија и Европски парламент.

Због свега наведеног, наводи се у саопштењу, Удружење изражава забринутост због односа на који се поједини представници државних органа односе према јавном тужилаштву и правосуђу у целини, као и према носиоцима правосудних функција.

Указује да је не само неприхватјиво коментарисање поступака, већ и да нарушава поверење јавности у јавно тужилаштво и правосудни систем и угрожава владавину права.

Подсећа и да су сви државни органи дужни да поступају савесно и одговорно, у оквиру законом прописаних надлежности, али и да омогуће другим државним органима вршење њихових надлежности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару