Читај ми!

Фондација: Самохраним родитељима потребна системска подршка

У Србији има око 116.000 самохраних родитеља без посла, а 80 одсто њих су самохране мајке, поручују са округлог стола "Самохрани родитељи и тржиште рада".

Организатори трибине у Лесковцу су Фондација Ана и Владе Дивац и удружење "Јелек", прнеоси Танјуг.

Према евиденцији филијале Националне службе за запошљавање у Лесковцу, на подручју Јабланичког округа, 401 самохрана особа тражи посао.

Тридесет одсто самохраних мајки без посла живи испод границе сиромаштва, подаци су до којих је дошла Фондација Ана и Влада Дивац.

Ивона Гроздановић из те Фондације каже да кроз помоћ самохраним мајкама Фондација највише помаже њиховој деци.

"Препознали смо ову групу као веома рањиву, јер нема системску подршку. То су, пре свега, они који живе са примањима испод 10.000 динара по члану домаћинства", наводи Гроздановић.

Фондација је са по хиљаду евра директно помогла 10 самохраних мајки из пет градова Србије да покрену сопствени посао.

Професор српског језика и самохрана мајка троје деце Биљана Цакић, уз помоћ гранта, покренула је аеробик студио.

"Захваљујући овој значајној подршци покренула сам аеробик студио, а сама то не бих могла. То ми је велики подстрек, јер нисам могла да добијем посао у струци", признаје Цакић.

У Удружењу "Јелек" кажу да су самохрани родитељи у веома незавидном положају и да њихов бољи економски статус треба да буде приоритет државе.

"Треба да им се обезбеди запослење, да у оквиру постојећих програма на локалном нивоу самохрани родитељи буду препознати као приоритетна група", сматра Ана Јовановић из тог удружења.

Додаје да не морамо од њих правити социјалне зависнике, већ им морамо дати посао.

"Самохрани родитељи су сами по себи борбени и сигурно ће обезбедити егзистенцију за своју децу. Морамо им дати прилику", наглашава Јовановићева.

Из Удружења апелују на послодавце да буду хуманији и да самохраним мајкама чешће нуде посао.

На округлом столу су учествовали и представници локалне самоуправе, невладиних организација, филијале НСЗ и самохране мајке .

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару