Читај ми!

Непоштовање језичких права на КиМ

После скоро 10 година од усвајања, косовски Закон о употреби језика по коме су службени језици на Косову албански и српски не поштује се нити спроводи у пуној мери, преноси Глас Америке.

Српска новинарска Удружења годинама, наводи амерички радио, протестују због непоштовања закона о употреби језика кад је у питању слање позивница, саопштења и осталог материјала од стране косовских институција новинарима, јер се у већини случајева тај материјал шаље само на албанском језику, преноси Танјуг.

На представљању истраживања "Праћење и оцењивање језичких права на Косову", које је спровео Европски центар за питања мањина на Косову у сарадњи са Канцеларијом повереника за језике, као кључни разлози за непоштовање Закона о употреби језика на КиМ наведени су ограничени људски, финансијски и технички ресурси.

Ту су, како се додаје и кратки рокови за превођење нацрта закона, уредби и административних упутстава, као и потешкоће при запошљавању квалификованих језичких професионалаца.

"Мора се повећати број језичких професионалаца. Кључни оквир за њихове активности је повећање броја професионалаца који пружају те услуге јер они су значајни. Након тога успостављање јасних механизама у свим институцијама, општинским и централним. То је од кључне важности и то мора бити учињено ", рекла је пројект менаџер у Европском центру за питања мањина Лаја Пау Романи.

Недавно истраживање новинарке Јелене Петковић из франкфуртских "Вести" показало је да у многим законима као и у Уставу Косова постоји хиљаде словних, граматичких и материјалних грешака. Тако на пример, у српској верзији Устава Косова постоји близу хиљаду таквих грешака.

Повереник за језике Славиша Младеновић такође каже да су за непоштовање Закона о употреби језика одговорне пре свих институције и истиче да је било потребно спровести темељно истраживање како би се открили узроци оваквих проблема и пронашао најбољи начин за њихово решавање.

Извршни директор Европског центара за питања мањина на Косову Адриан Зећири истиче да је крајњи циљ овог пројекта био унапредење система у спроводењу језичких права на Косову.

По косовском уставу и Закону о употреби језика који је на снази од 2006 године, службени језици на Косову су албански и српски.

Истраживање "Праћење и оцењивање језичких права на Косову" спровео је Европски центар за питања мањина у сарадњи са Канцеларијом повереника за језике и УНДП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару