Читај ми!

Војничким кораком уз административну линију

Блажево, Витоша, Боранце необична су имена села на југоисточној падини Копаоника у близини административне линије с Косовом и Метохијом. Иако и с друге стране живи српско становништво, читаво подручје обезбеђује Војска Србије. Војна база у Боранцима специфична је по томе што у њој ради сеоска школа с једним ђаком.

Да би обезбедили тридесет километара административне линије од Панчићевог врха до Пилатовице, војници Треће бригаде копнене војске морају да познају непредвидиве ћуди копаоничког залеђа. Посебно током дугих и оштрих зима које додатно отежавају патролирање мало насељеним брдско-планинским тереном.

"Зими зна да буде и до метра висина снега, тешки услови за ходање. У зимским условима махом магла смета, смањује видљивост. А овде магла зна да се спусти, често", прича десетар Милан Стаменковић.

Зато им много значи што у зони одговорности имају добру сарадњу с мештанима околних села. Војска је ту да очисти пут од снега, по мећави допреми намирнице до најдаљих кућа или мештане одвезе до лекара.

"Са њима сарађујемо изузетно добро. Свака им част што су ту. Да нису, било би ме страх невероватно. Горе косимо ливаде по планини. Овако смо сигурни", каже Миљурко Ђурђевић из села Ковизле.

За разлику од осталих база, Боранце у свом саставу има и основну школу.

"Школу похађа само један ученик, мали Жељко, који нас својим присуством свакодневно увесељава и доноси нову позитивну енергију", прича потпоручник Бојан Максимовић.

Првака Жељка Лазаревића затекли смо с вероучитељем, свештеником Ненадом. У базу два пута недељно долази и наставница енглеског, док су за њега увек ту отац Радиша, домар школе и учитељица Тијана, која до посла у једном правцу путује 45 километара. Омиљени Жељков предмет је математика.

Школа у Боранцима је једна од три подручне школе "Вук Караџић" у Блажеву коју редовно обилази и директорка.

"Ма какав да је терен у питању, потребно је да школа буде доступна свој деци. Да могу да рачунају да уколико желе да остану да имају макар школу на располагању у близини", истиче директорка школе Јасмина Мијајловић.

Војници су добри домаћини запосленима у школи и прваку Жељку. Ту су и када му недостаје друг за игру. Иако једини ђак, овај малишан има лепо детињство. Захваљујући људима око себе који који су ту да испуне своје задатке, али и горштацима олакшају тежак живот.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару