Читај ми!

Београдски универзитет у Енциклопедији о 500 најбољих

Универзитет у Београду је на 368. месту у Енциклопедији 500 најбољих универзитета на Шангајској листи. Да ли ће ту позицију и сачувати, зависиће од тога да ли ће се и на који начин спровести захтев за смањењем броја запослених за шест и по одсто.

Објављена је Енциклопедија најбољих 500 универзитета, који се рангирају према Шангајској листи, у којој је Универзитету у Београду посвећена једна страница.

Прецизира се да је наш најстарији и највећи универзитет на 368. месту, односно међу два одсто најбољих универзитета у свету. А ту сигурно остајемо и ове године, каже ректор Владимир Бумбаширевић.

"Што се следеће године тиче, пошто се увек гледа годину, две уназад, ми ћемо задржати место међу првих 500 најбољих, али видећемо како ће то бити у будућности", рекао је Бумбаширевић.

Према његовим речима, већина листа рангирања мери научну активност универзитета и у зависности од финансирања Министарства просвете и способности наставника истраживача да искористе средства из европских пројеката - зависиће и успешно позиционирање на овим ранг-листама.

Захтев за смањењем броја запослених, уколико се буде применио, изазваће поремећај рада државних факултета, упозоравају професори. Факултети се, кажу, финансирају другачије од већине јавних установа - не по глави запосленог, већ по броју буџетских студената.

"И на основу броја буџетских студената факултети одређују колики је то број наставника, сарадника и осталог особља неопходан, као и на основу неких других параметара - као што су одређени стандарди који су битни да би се неки програм акредитовао. Тако да неко смањење на мањим факултетима могло би да доведе до спречавање реакредитације студијских програма", каже ?

На Универзитету кажу и то да је за државу исплативији, односно јефтинији постојећи начин финасирања, да су у сталном контакту са Министарством просвете како би се нашло адекватно решење. Надају се да ће Министарство за државну управу и локалну самоуправу имати разумевања за посебан положај универзитета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару