Читај ми!

Упорност - пут до остварења права потрошача

Свет данас обележава Дан потрошача. У Србији ће се обележити различитим скуповима и предавањима о правима потрошача. Закон о заштити потрошача на снази је пола године.

Да после куповине неупотребљивог производа, потрошачи не би остали само незадовољни и празног новчаника, стара се нови Закон, који строжим одредбама штити права купаца.

Ипак, искуства купаца су различита. Има оних који због неугодности ретко рекламирају производ којим нису задовољни а али има и оних који своја права користе и који кажу да им трговци излазе у сусрет.

Они који су наишли на неразумевање пошто производ рекламирају одговор могу да очекују за осам дана. У супротном, могу да се обрате тржишној инспекцији, која је од примене Закона најактивнија.

"Потрошачи треба да буду упорни у остваривању својих права. Најпре, треба да не одустају у борби против трговаца ако се према њима несавесно понашају. Оно што је важно рећи, олакшан је приступ правди, укинута је судска такса. Потрошачи могу ићи у судски спор и пред судом тражити правду. Пре него што дођу до суда могу да се обрате удружењу", објашњава Невена Праизановић из Министраства трговине, туризма и телекомуникација.

Телефон непрекидно звони, кажу у Удружењу потрошача. То је један од показатеља да има начина да потрошачи остваре своја права.

"Нама се потрошаци јављају да виде која то они заправо права имају. Ту смо наравно да им појаснимо, дамо савет како је то по закону, како они да поступе, како да уложе рекламацију. Наравно да им помогнемо у виду посредовања, комуницирамо са самим трговцем и покушавамо да решимо ту потрошачку пријаву", истиче Ана Зељковић из Удружења потрошача.

Да и потрошачи знају за нови Закон показује број пријава. Пола године од како се примењује закон на адресу Минстарства стигло је 16.000 пријава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару