Редовним контролама против рака дојке

Рак дојке је најчешћи злоћудни тумор у свету и код нас. У Србији сваке године оболи 4.600 жена, а умре 1.600. Србија је на другом месту у Европи по броју особа које умру од рака дојке. Стручњаци упозоравају – тај карцином и даље се открива у касној фази, када су шансе за излечење мање.

У сусрет Националном дану борбе против рака дојке, Удружење онколошких хирурга организовало је Симпозијум "Новине у дијагностици и лечењу рака дојке". 

За десет година, битку против рака дојке водила је два пута, и оба пута је победила. Јасмина Лукић сада предводи Удружење за борбу против те најчешће малигне болести код жена у Србији, свакодневно опомињући – редовним контролама, болест се може на време открити и победити.

"Оно што је најважније јесте да смо ми чувари сопственог здравља и себи смо највећи пријатељи", каже Лукићева.

Најмлађа пацијенткиња професора Радана Џодића имала је тек 19 година. У Институту за онкологију и радиологију Србије годишње се уради најмање 1.200 операција због рака дојке, али забрињава и што се толико дијагноза постави женама које не могу на операцију јер су код лекара дошле када је рак већ узнапредовао.

Професор Џодић истиче да је редован преглед једном месечно, а ултразвук се ради пре четрдесете године.

"На хирургију се не чека, на интернистичко лечење се не чека, понекад може да понестане неки лек али јефтинији, а највећи проблем су апарати за зрачење, имамо озбиљно недовољан број апарата за зрачење", каже Џодић.

У Србији се стидљивим корацима, али ипак кренуло у организован скрининг програм раног откривања болести. Позиву на преглед одазвала се тек свака трећа жена.

"После првог циклуса скрининга можемо бити задовољни јер смо спасли живот више од 300 жена које нису имале никаквих симптома, апсолутно су мислиле да су потпуно здраве, које су на наш позив отишле да обаве преглед", каже Љиљана Лазић, координатор за рано откривање рака дојке Националне канцеларије за скрининг.

На Симпозијуму се говорило о новинама у дијагностици и лечењу рака дојке, али је представљена и књига коју је писало 35 стручњака из целе Србије, и која није намењена само будућим лекарима већ, како каже један од аутора, може бити корисна свим грађанима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару