Читај ми!

РЕМ: Медији да прилагоде програм Дану жалости

Регулаторно телo за електронске медије упозорило медије да су у обавези да сутрашњи програм прилагоде Дану жалости, поводом хеликоптерске несреће у којој је страдало седам особа.

Уместо хумористичких, забавних, фолклорних и других садржаја са забавном и народном музиком, медији треба да емитују музику и емисије прикладне Дану жалости, наводи се у саопштењу, а преноси Танјуг.

Медији треба да емитују одлуку о проглашењу дана жалости, као и о програму његовог обележавања.

Дужни су да јавност обавесте о скуповима сећања који се организују поводом Дана жалости.

У саопштењу се наводи да је РЕМ задужен да врши надзор над применом одредби које се односе на програме електронских медија у време проглашења Дана жалости.

У складу са одредбама које се односе на начин обележавања овог дана, регулатор препоручује емитовање уметничке и инструменталне музике молског тоналитета.

У саопштењу се подсећа и да је због трагедије која се догодила, Влада Републике Србије препоручила да пружаоци медијских услуга и током данашњег дана прилагоде своје програмске садржаје.

Законом о Дану жалости предвиђено је да заставе буду спуштене на пола копља, како на државним институцијама тако и на спортским и културним манифестацијама и да се настрадалима ода пошта минутом ћутања.

Према Закону, медији су дужни да програме ускладе и да уместо хумористичких, забавних, фолклорних и других емисија са забавном и народном музиком, емитују музику и емисије прикладне дану жалости.

Дневне новине дужне су да своја издања штампају у црној боји, истичући на прву страну одлуку о проглашењу Дана жалости и проглашењу његовог обележавања.

За време Дана жалости на јавним местима, у кафићима, ресторанима и другим локалима забрањено је емитовање народне и забавне музике, односно одржавање програма забавног карактера.

Према Закону, Дан жалости се проглашава после нарочито трагичног догађаја, тешке несреће која за последицу има смрт, рањавање или тешко оштећење здравља већег броја људи или у случају смрти високог државног функционера.

Може да буде проглашен и у случају смрти личности која је имала високе заслуге за земљу.

Аутономна покрајина, општина, град и град Београд могу прогласити Дан жалости на својој територији поводом неког трагичног догађаја од локалног значаја.

Дан жалости не може трајати дуже од три дана, а за кршење начина обележавања закон предвиђа и казне од 5.000 до 200.000 динара за правна лица.

Казна за физичко лице које на јавном месту намерно повреди обавезу обележавања је од 2.000 до 10.000 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару