Читај ми!

Хероји који су страдали спасавајући бебу

Настрадали у удесу хеликоптера свакодневно су доказивали професионалност и пожртвованост да, без обзира на околности, помажу угроженим људима. Више пута су награђивани због учешћа у спасилачким акцијама. Њихова имена су Омер Мехић, Иван Миладиновић, Милован Ђукарић, Небојша Драјић, Џевад Љајић, Мирослав Веселиновић.

Поплављени, завејани, болесни, угрожени... Сви су могли да рачунају на њих. Живот су несебично стављали на коцку небројено пута

Мајор Омер Мехић, рођен 1967. године, био је један од најискуснијих пилота Војске Србије са више од 4.000 сати налета. Прошао је све фазе – од инструктора летења до вође тима за спасавање. Године 2008. преживео је пад хеликоптера "газела М-8" у језеро Русанду.

Спасао је више од хиљаду људи. Током снежних сметова у Фекетићу управљао је хеликоптером који је евакуисао завејане. Као свог спасиоца и хероја памте га деца у Обреновцу, који је потопљен у мајским поплавама. Први је ушао у, од света одсечени, Крупањ. Иза себе је оставио супругу и двоје деце.

"Слетели смо као у часу, свуда около је била вода. Ти погледи, ти људи који чекају помоћ са неба – то је нешто што ми је остало у памћењу и тога ћу се сећати. Сећаћу се позитивних ствари, нећу негативних", рекао је Мехић после мајских поплава.

Раме уз раме са Мехићем, поплављене је спасавао и Иван Миладиновић, пробни механичар летач. И он је награђиван и одликован за храброст у спасилачким акцијама. Имао је више од хиљаду сати налета. Бавио се падобранством, завршио средњу војну школу у Рајловцу и ДИФ. Пре доласка у 890. мешовиту хеликоптерску ескадрилу, службовао је у школској јединици. Иза себе је оставио супругу и двоје деце.

Капетан Милован Ђукарић, рођен 1982. године, пилот четврте категорије стручне борбене оспособљености. Био је један од најперспективнијих пилота – предвиђали су му највећа достигнућа у пилотирању и обуци у ваздуху. Није био ожењен.

Признања и одликовања за спасилачке акције добијао је и заставник Небојша Драјић – рођен 1971. године, механичар летач за оба типа средњег вишенаменског хеликоптера Ми-8 и Ми-17. Имао је више од хиљаду сати налета. Бавио се и фудбалом. Био је ожењен и имао двоје деце.

"Желео бих да изразим поштовање и захвалност свим припадницима 204. Ваздухопловне бригаде за храброст коју испољавају у извршавању својих задатака. Пилоти који су ноћас изгубили живот су најбољи пилоти које Војска Србије има, за нас је то немерљив губитак", рекао је министар Гашић.

"Посада која је извршавала задатак била је понос сваког команданта, па и мене, сваког човека који их је познавао. Изгубили смо пријатеље, колеге, наставнике, инструкторе и хероје", рекао је Предраг Бандић, командант 204. Ваздухопловне бригаде Војске Србије.

Комеморација поводом њихове смрти одржаће се у недељу од 11 сати, у Команди ваздухопловства у Земуну.

Хероји су и лекари из Новог Пазара.

Анестезиолог Џевад Љајић радио је на хируршком одељењу Опште болнице у Новом Пазару. У ноћи несреће није требало да ради, али је заменио смену са колегом.

Медицински техничар Мирослав Веселиновић, рођен 1973, такође је радио у новопазарској болници.

"Тешко ми је рећи било шта, него да су часно, људски, професионално до краја, спасавајући други живот, дали своје животе и ми запослени на хируршком одељењу саосећамо са њиховим породицама, женама, децом", каже начелник хирургије Кемал Брничанин.

"То су били људи на које си могао у сваком тренутку да се ослониш, без обзира на приватне ситуације, пословно и стручно на њих је увек могло да се рачуна. То је једноставно поверење које је било безгранично између нас", каже Гордана Јевтовић, анестезиолог Опште болнице у Новом Пазару. 

Мехић, Миладиновић, Драјић, Љајић и Веселиновић погинули су спасавајући петодневног дечака из породице Адемовић. Беба још није имала име.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару