Читај ми!

Клизишта "гутају" српска села и градове

Дуг је списак општина угрожених клизиштима. Најтеже је у Владичином Хану, Љигу, Трговишту, Ваљеву, кабларским селима. Померају се читава брда и нестају локални путеви. Саобраћај на делу пута од Краљева према Новом Пазару је заустављен, јер се читаво брдо сручило на коловоз. Влада ће формирати тимове који ће обићи мештане и направити попис стања на терену. За превенцију је сада касно, а санације нема док трају кише, поручују стручњаци.

Земља се помера до 15 центиметара дневно. Рељеф Љига се мења. Где се јуче могло колима, данас се не може. Стотину клизишта угрожава 60 кућа. Људи су спремни да се евакуишу, ако буду морали.

Мештани кажу да се земља помера за по 10-15 центиметара и да тоне, истичући да страхују за своју имовину.

Министар за ванредне ситуације Велимир Илић обилази терен. Влада нема наменских средстава за клизишта, али ће, каже, наћи новац.

"Влада чини изузетне напоре и јуче је донесен закључак да се помогне општинама које су погођене клизиштима, да се евакуише сваки грађанин и да се направи катастар како се не би градило на тим подручјима", напомиње Илић.

Стотинак километара даље нису поштеђени ни магистрални путеви. Пут Лозница–Љубовија до јутрос је био затворен за саобраћај. А онда се опет покренула земља код пешачког моста.

Грађани се надају да се неће покренути цело брдо.

Санирање терена чекају и Ваљевци. Десетинама су угрожени домови. Зато су им очи упрте ка локалној власти од које не чују увек исто.

Ваљевци истичу да политичари на телевизији говоре да је санирање клизишта приоритет, док у разговору са њима тврде супротно.

Локалне заједнице пак гледају даље, ка Београду. Вредност пројеката за санацију клизишта само у Ваљеву је око 200 милиона динара. Новца нема ни за седам порушених мостова. О путевима ни речи.

"Од државе нам треба стотинак милиона, што град не може сам да обезбеди. Само клизишта има преко 50. Урадили смо око 50 одсто пројеката, а за мостове имамо све урађене пројекте", каже директор Дирекције за изградњу Ваљева Драган Јеремић.

Критеријуми ће бити кључ за помоћ, одговарају у престоници.

Директор Канцеларије за обнову Марко Благојевић наводи да су критеријуми за помоћ угроженост, колико је становника подручја угроженог клизиштима и у којој мери.

Најбрже и најјефтиније решење је превенција – за коју је држава закаснила. Зато стручњаци поручују да нема санација док трају падавине, али има довољно кадра који зна како спречити даље штете.

"Потребан је деценијски организован рад на анализи могућих хазарда, од урбанистичких планова до санације таквих терена", поручује Милан Глишић из Инжењерске коморе Србије.

Средства из Фонда солидарности за најугроженије на располагању ће бити од априла.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару