Читај ми!

Љишко село Бранчић спремно за евакуацију

Број клизишта на подручју Љига непрестано се повећава, а најугроженији су житељи села Бранчић које је обишао и министар за ванредне ситуације Велимир Илић.

Министар Илић каже да је ситуација веома тешка, јер на подручју Љига има око 100 клизишта, а сваким даном се јављају нова, преноси Танјуг.

"На састанку Владе закључено је да се помогне општинама погођеним клизиштима и евакуише сваки угрожени грађанин", рекао је министар.

Према његовим речима, биће направљен катастар клизишта како се на тим просторима више не би градило, али је проблем што пољопривредна домаћинства морају правити пратеће објекте.

Влада ће реаговати у најкраћем року и учинити све што је могуће, почев од канала за одводњавање, санирања клизишта и израде пројектне документације.

"Стручне комисије обилазе терен и пописују објекте, за неколико дана биће утврђен број оштећених објеката и износ штете", рекао је министар.

Илић је поручио грађанима да не брину јер иза себе имају Владу и општину које ће им помоћи да превазиђу проблеме.

Према његовим речима, наменска средства за клизишта нису опредељена, што ће бити учињено у наредном пероду након испитивања.

"Наћи ћемо новац, а премијер ме је лично задужио да обиђем угрожена подручја и направим извештај како би се одредио износ средстава, о чему ћемо се договорити на седници Владе", закључио је Илић.

Према речима председника општине Љиг Драгана Лазаревића, Штаб за ванредне ситуације је у сталном заседању.

"Ми смо мала, сиромашна и неразвијена општина, буџет износи 340 милиона динара и без помоћи Владе и премијера не можемо ништа урадити", рекао је Лазаревић.

Председник општине Љиг нагласио је да је све спремно за евакуацију, уколико буде потребе за тиме, али је изразио очекивање да до тога неће доћи и да ће се стање стабилизовати.

"До недеље би требало да знамо тачан број клизишта, а киша која пада додатно отежава ситуацију", рекао је Лазаревић.

Река Љиг се излила у местима Јајчић, Цветановац и Латковић и поплавила пољопривредно земљиште.

Према речима члана општинске комисије за процену штете Милоша Матијевића, уколико дође до нових падавина, житељи се морају евакуисати.

"Направљен је план за то, а људе морамо склонити код родитеља или суседа који нису угрожени", навео је министар Илић.

Мештани страхују за своје животе, стоку и механизацију и кажу да ноћима не спавају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару