Читај ми!

Министарство културе покренуло поступак против "Телепромтера"

Министарство културе и информисања Србије саопштило је да је покренуло прекршајни поступак против одговорног лица веб-портала "Телепромптер" због објављивања фотографије малолетног сина премијера Александра Вучића.

Објављивањем те фотографија, указало је Министарство, грубо је прекршен Закон о јавном информисању и медијима који прописује да се малолетно лице не сме учинити препознатљивим у информацији која може да повреди његово право или интерес, преноси Бета.

Министарство додаје да је у тексту под насловом "Вучићев син се бахати у најскупљим београдским клубовима", прекршена и одредба која налаже да се, у циљу заштите слободног развоја личности малолетника, посебно мора водити рачуна да садржај и начин дистрибуције медија не нашкоде моралном, интелектуалном, емотивном или социјалном развоју малолетника.

"Објављивањем оваквих садржаја портал Телепромтер не само да се сврстава међу оне који најдрастичније одступају од професионалних и етичких стандарда новинарства, него се и дисквалификује као озбиљан и поуздан медијски извор", навело је Министарство.

Министарство културе и информисања најоштрије осуђује сваки покушај кршења медијских закона, поготово у случајевима у којима постоји опасност угрожавања безбедности малолетних лица, и истиче да је оваквим текстовима на најгрубљи начин прекршен и Кодекс новинара Србије.

Министарство поново позива струковна удружења и саморегулаторно тело да благовремено реагују у свим случајевима објављивања недозвољених медијских садржаја, као и да наставе да раде на подизању квалитета садржаја и јачању професионализма у медијима, каже се у саопштењу.

НУНС реагује због објављивања фотографија ВУчићевог сина 

Независно удружење новинара Србије протестовало је због објављивања фотографија малолетног сина Александра Вучића на сајту Tелепромптер.

У саопштењу НУНС је навео да откривање идентитета малолетника представља не само грубо кршење етичког кодекса и основних професионалних стандарда, већ и угрожава његову безбедности, преноси Бета.

"Медији могу да извештавају о свим појавама за које процене да постоји интерес јавности, али су дужни да стриктно поштују права малолетника која су у овом случају повређена објављивањем фотографије", пише у саопштењу.

НУНС је подсетио да је у Кодексу новинара Србије јасно наглашено да малолетници уживају посебну заштиту и да је новинар обавезан да осигура да дете не буде угрожено или изложено ризику због објављивања његовог имена, фотографије или снимка са његовим ликом, кућом, заједницом у којој живи или препознатљивом околином.

Портал Телепромптер је прекршио и Закон о јавном информисању и медијима у којем се децидирано каже да се у циљу заштите слободног развоја личности малолетника, посебно мора водити рачуна да садржај медија не нашкоди моралном, интелектуалном, емотивном или социјалном развоју малолетника, навео је НУНС.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару