Читај ми!

Политичка бура због новог споменика у Београду

Београд ће ускоро добити још један споменик жртвама рата деведесетих. Налазиће се на Ушћу, а изабрана је и комисија која која ће расписати конкурс за вајарско решење споменика. Међутим, нови споменик је и нови повод за за неслагање власти и опозиције.

Следеће године Београд би требало да добије споменик српским жртвама палим за Србију и страдалима после 1991. године. Иако није изабран ни камен, оно што ће бити уклесано у њему већ је предмет спорења.

Градски менаџер Горан Весић каже да не може да се игнорише чињеница да је био грађански рат, да је било избеглица и да су многи људи изгубили животе.

"Мислим да као одговоран народ, треба тим људима да подигнемо споменик", сматра Весић.

Балша Божовић из Демократске странке каже да они не деле жртве по националној, верској или другој припадности.

"Мислим да Београд заслужује да има споменик свим жртвама ратова 90-их", истиче Божовић.

Иако данас критикује градску власт, претходна, на чијем челу је била управо Демократска странка, учинила је сличан потез. Споменик жртвама рата и браниоцима отаџбине од 1990. до 1999, на Савском тргу открио је Драган Ђилас - тадашњи градоначелник и лидер демократа.

"Сама чињеница да га је бивши градоначелник отворио на неки начин показује апсурдност тврдње да се сада ДС противи томе", истиче Весић.

"Хвала градоначелнику Београда што је окрио тада тај споменик. Управо из тог разлога, пошто тај споменик већ постоји овај други треба да буде посвећен свим жртвама ратова 90-их година", каже Божовић.

"Жртвама, али само српским" пара уши демократама, а неким историчарима наставак - "палим за Србију."

Тиме се, подсећају, заборавља чињеница да је власт за време 90-их упорно порицала учешће у рату у Хрватској и Босни.

"Нису сви који су пали за Србију Срби, а нису све српске жртве пале за Србију. То је исто велики проблем, значи да ли је то Братунац, али ти људи нису пали за Србију?", истиче историчар Предраг Марковић.

Времена за измену натписа на споменику још има, али иницијатори изградње не желе да се знатно одступи од почетне идеје.

"Конкурсна комисија и одбор за подизање споменика још увек разматра коначно решење, али оно што је наша иницијатива и што је основна ствар јесте да то пре свега буде споменик страдалим Србима у оружаним сукобима после 1991. на простору бивше Југославије", каже председник Коалиције удружења избеглица у Србији Миодраг Линта.

Споменик српским жртвама који данас диже политичку прашину биће постављен у близини споменика "Вечна ватра", који је исти ефекат имао пре деценију и по.

Симбол отпора народа НАТО агресији, како га је тада описала иницијаторка, Милошевићева супруга Мира Марковић, изграђен је за само две недеље без икакве дозволе.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару